Pâinea oltenească făcută la țăst

Pâinea oltenească făcută la țăst
Pâinea la țăst, o delicatesă acum, un sistem arhaic de copt pâinea odinioară!
Ţestul este unul dintre cele mai vechi sisteme din România pentru coacerea pâinii, folosit mai ales în zona rurală din sudul ţării. Este un obiect de lut ars sau de fontă de forma unui clopot, cu care se acoperă pâinea.
Pâinea coaptă în ţest are un gust unic şi un miros specific. Pe lângă pâine, la ţest se pot prepara şi alte tipuri de mâncăruri: pizza, pui la ţest, tocăniţe etc.
Ţestul este unul dintre cele mai vechi sisteme de coacere a pâinii din România, folosit mai ales în zona rurală din sudul ţării. Denumirea de ţest vine din cuvântul latin „testum“ care înseamnă vas de lut, capac de argilă. Cel mai vechi ţest a fost descoperit pe teritoriul judeţului Olt – comuna Fărcaşele – dispozitiv care datează din secolul al X–lea.