La Calafat , in 30 de ani de capitalism am realizat 4% din ce s-a realizat in 30 de ani de comunism !

La Calafat , in 30 de ani de capitalism am realizat 4% din ce s-a realizat in 30 de ani de comunism !

Discutand cu un specialist in politici maroeconomice , ni se explica ca actualizate la preturile de acum investitiile din Calafat din perioada 1960-1990 s-ar ridica la aproximativ 1 miliard euro .

Fabrica de Biosinteze , Fabrica de Zahar , Fabrica de Lapte , Textila , Fabrica de Conserve , Vin Alcoolul , Cooperativele Mestesugaresti , Motelul ( actualul Hotel Panoramic ) , Spitalul , modernizarea si dotarea portului , cateva sute de blocuri , Uzina Termica , extindere retele curent electric , retele telefonie , retele energie termica , constructii scoli , gradinite  , cresa , amenajari parcuri , faleza , statia de apa  , triajul din zona portului si multe altele sunt doar cateva dintre investitiile realizate in acea perioada .

Dupa 1989 , pana in 2000 la aparitia descentralizarii administratiei publice locale , investitiile au fost nesemnificative , primaria neavand practic un buget propriu . Dupa aceea timp de 20 de ani bugetul local destinat investitiilor , rar a depasit un milion de euro , tinzand sa scada in ultimii ani afectati de nenumarate angajari inutile  si de cresterea salariilor in administratie .

De altfel cele mai mari investitii in Calafat in ultimii 20 de ani au fost realizate de catre Consiliul Judetean Dolj . Drumurile Calafat - Ciupercenii Noi , Calafat - Ciupercenii Vechi , apa si canalizare Ciupercenii Vechi , Basarabi si Golenti , modenizare statie de apa , unitate a DGASPC destinata copiilor institutionalizati , viitoare statie de tratare a deseurilor , etc .

Asa ca in capitalism conform unor calcule brute am realizat cam 4% din ceea ce au facut comunistii in Calafat . E posibil ca la o analiza exacta datele sa fluctueze cu 1-2% , insa tabloul ramane acelasi si este tragic deoarece ne prezinta o realizate devastatoare , un oras care moare cate putin in fiecare zi .