România va avea cea mai mare fabrică de pulberi pentru explozibili din Europa

România va avea cea mai mare fabrică de pulberi pentru explozibili din Europa

Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, a declarat, vineri, că România va avea în maximum doi ani și jumătate una dintre cele mai mari fabrici de pulberi pentru explozibili din toată Europa.

România va avea cea mai modernă fabrică de pulberi pentru muniţie, la care va fi partener şi Uniunea Europeană. În acest fel, România reintră pe piața pulberilor explozive pentru muniții.

  „În total, în România sunt 143 de companii care sunt autorizate să furnizeze materiale și echipament pentru industria de apărare. Am o discuție și cu ei. E un efort general pentru a obține cât mai mulți din banii pe care astăzi Comisia Europeană îi pune pe masă și anume 150 de miliarde de euro prin mecanismul SAFE (Security Action For Europe), care este parte integrată a unui plan mai mare de 800 de miliarde de dolari, și anume ReArm Europe. Ideea de bază este ca, pentru a accesa acești bani în domeniul achiziției de tehnică militară, este foarte important să ai un partener european, o altă țară europeană. Trebuie ca minim 65% din producție să fie făcută pe teritoriul Uniunii Europene, urmând ca 100% din proprietatea intelectuală să fie a unui stat membru al UE. Am început acum 3 săptămâni o mapare a ecosistemului din România. În fiecare săptămână am avut discuții și cu Administrația Prezidențială și cu ceilalți colegi din Guvern și cu alte structuri, tocmai pentru a identifica care este necesarul României și cât putem să acoperim din necesarul României. Am identificat acolo unde putem să fim furnizori pentru alte state din partea UE și am început maparea nevoilor lor și automat unde putem să găsim parteneriate. De exemplu, noi furnizăm muniție de un anumit calibru și acea țară are capacități de producție foarte competitive pe o altă muniție, pe un anumit tip de calibru și să lucrăm într-o formă complementară. Pentru asta milita foarte mult mecanismul european SAFE, pe de o parte”, a declarat Bogdan Ivan la emisiunea ”Live”, de la Digi24.Anul trecut, Guvernul s-a angajat să plătească 72 de milioane de lei despăgubiri proprietarilor ce urmează să fie expropriați.

Oficialul din Guvern afirmă că durata estimată pentru operaționalizarea fabricii de pulberi este de doi ani și jumătate.