Șeful diplomației UE: Pandemia va lăsa în urmă o lume diferită, cu noi inegalități și marcată de competiția SUA-China

Șeful diplomației UE: Pandemia va lăsa în urmă o lume diferită, cu noi inegalități și marcată de competiția SUA-China
Șeful diplomației UE: Pandemia va lăsa în urmă o lume diferită, cu noi inegalități și marcată de competiția SUA-China

În faţa noastră se află o luptă lungă contra pandemiei COVID-19 şi lumea în ansamblul ei nu va depăşi această pandemie până anul viitor, estimează șeful diplomaţiei UE, Josep Borrell. El este de părere că pandemia va lăsa în urmă o lume diferită, mai digitală, dar cu noi inegalităţi și cu o competiție între SUA și China, scrie agenția EFE, preluată de Agerpres.

Josep Borrell crede că influenţa Chinei în lume va crește, iar cooperarea cu Beijingul va fi „tot mai dificilă”. Însă șeful diplomației europene susține că este nevoie, totuși, de o bună înţelegere cu China, dată fiind importanţa strategică a acesteia. „Până la 25% din creşterea economică globală anul acesta vine din China”, a menționat el.

Pe de altă parte, competiţia dintre China şi SUA va modela lumea în deceniile următoare, iar Uniunea Europeană va trebui să-şi traseze orientările în funcție de „propriile sale interese”, a subliniat Înaltul Reprezentant pentru politică externă.

„Împreună cu Statele Unite avem în comun istoria, sistemul politic şi economic. Vom fi mereu apropiaţi de Washington, dar trebuie să privim lumea gândindu-ne la interesele noastre”, a arătat Josep Borrell. El a adăugat că blocul comunitar are un dialog „pozitiv şi constructiv” pe tema Chinei cu administraţia preşedintelui american Joe Biden.

Rusia și China, acuzate că practică „o diplomație a vaccinurilor”

Josep Borrell a făcut aceste declarații la un forum desfăşurat sâmbătă în oraşul croat Dubrovnik dedicat impactului pandemiei asupra relaţiilor geostrategice şi economiei mondiale. Printre participanţi au fost miniştri de externe din 10 state balcanice şi central-europene, respectiv Albania, Croaţia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Grecia, Letonia, Macedonia de Nord, Malta şi Muntenegru.

În acest context, responsabilul european a estimat că Europa face progrese datorită vaccinării și a pledat pentru donarea de vaccinuri anti-COVID-19 către ţările sărace, pentru a le impulsiona creşterea economică acum blocată de pandemie. „Toţi suntem conştienţi de consecinţele viitoare, dar şi de soluţia pentru criza cauzată de pandemie, iar aceasta este vaccinarea”, a spus Borrell.

El a acuzat Rusia şi China că practică o „diplomaţie a vaccinurilor” pentru a-şi realiza interesele în lume, iar UE trebuie „să fie conştientă de aceasta şi să acţioneze conform situaţiei”, a cerut șeful diplomației europene.