Pe 15 octombrie la Podari isi deschide portile un colos industrial

Pe 15 octombrie la Podari isi deschide portile un colos industrial

Liderul global în industria chimică de specialitate, Clariant, va inaugura fabrica de etanol celulozic sunliquid®, construită în localitatea Podari, lângă Craiova, pe 15 octombrie 2021, au anunțat, astăzi, reprezentanții companiei.

La ceremonia de deschidere sunt așteptați membrii Consiliului de Administrație și ai Comitetului Executiv Clariant, reprezentanți ai Uniunii Europene, ai Guvernului României, ambasadorul Elveției în România, precum și autoritățile locale.

Investiția Clariant din Podari este una dintre cele mai mari investiții de tip greenfield aflată în derulare, în sud-vestul României, susțin reprezentanții Clariant. Fabrica va procesa anual, la capacitate maximă, peste 250.000 de tone de paie de grâu, provenite de la fermierii locali, rezultând 50.000 de tone de etanol celulozic. Finalizarea fabricii este preconizată pentru finalul anului 2021, ulterior urmând a fi demarată producția. Etanolul celulozic este un biocombustibil avansat, complet sustenabil și neutru din punct de vedere al dioxidului de carbon, care poate fi ușor amestecat în combustibilul convențional și utilizat în infrastructura auto actuală. Etanolul celulozic este cu atât mai important, în contextul în care Uniunea Europeană își propune să atingă neutralitatea climatică până în 2050 și să susțină utilizarea energiei din surse regenerabile în toate tipurile de transport.

De altfel, de curând Clariant Podari a încheiat cea de-a 4-a campanie de recoltare, desfășurată în colaborare cu fermierii locali, iar 20 de noi parteneri au devenit furnizori pe termen lung. ziaruldecraiova.ro

Compania își propune să încheie contracte multi-anuale pentru furnizarea de paie, dar și pentru servicii conexe, precum balotare, transport și depozitare tot cu fermieri din zona Doljului, însă nu numai. Din 2018, atunci când a avut loc prima campanie și până în prezent, rețeaua de colaboratori a companiei a crescut în mod constant, iar acum numără peste 300 de fermieri care asigură, parțial sau integral, operațiunile necesare. Nu există un prag minim din punct de vedere al cantității de paie furnizate sau al numărului de hectare alocate. 

“Ne-am propus să venim cu o ofertă atractivă pentru toți fermierii români, indiferent de regiunea în care se află, de suprafața pe care o cultivă sau de tipul de servicii pentru care optează. Ne aflăm la finalul celei de-a 4-a campanii, iar producția a fost peste medie. Le mulțumim tuturor celor care ni s-au alăturat până acum și îi asigur că vom rămâne un partener pe care se pot baza”, spune Paul Popescu, manager de achizitii materii prime și logistică în cadrul Clariant România.