Fără permis dacă ai comis o infracțiune oriunde în UE
Directiva votată recent în Parlamentul European îi vizează pe șoferii implicați în accidente cu victime, dar și pe cei care sunt prinși la volan băuți, drogați sau conduc cu viteză. Potrivit legislației actuale, unui conducător auto nu i se poate lua permisul decât în țara unde i-a fost emis.
Actul adoptat de Parlamentul European stabilește un sistem de cooperare și transfer de informații între statele membre. Astfel, sunt stabilite proceduri și „obligații concrete” pentru țările membre ale Uniunii Europene. Motivele pentru care un conducător auto poate rămâne fără permis în orice stat UE sunt: viteza excesivă, conducerea sub influența alcoolului, conducerea sub influența stupefiantelor și cauzarea decesului sau a vătămării corporale grave a unei persoane, ca urmare a oricărei încălcări a normelor de circulație.
Statele membre trebuie să transpună Directiva UE în legislațiile naționale. Astfel, țările membre ale Uniunii Europene vor avea la dispoziție zece zile lucrătoare pentru a informa șoferul cu privire la deciziile de suspendare a dreptului de a conduce.
Cel mai recent raport Eurostat arată că numărul persoanelor din Uniunea Europeană decedate în accidente rutiere a crescut cu 6% în 2023, comparativ cu 2022 (după un declin semnificativ în ultimul deceniu. Cea mai ridicată rată a deceselor în urma accidentelor rutiere s-a înregistrat în România (93 de decese la un milion de locuitori), conform sursei citate.