Rusia va invada Ucraina pe 16 februarie, susțin surse din cadrul serviciilor americane. Zelensky cere mai multe dovezi

Potrivit serviciilor vestice de informaţii, însă, Kremlinul pare că înclină tot mai mult către o invazie armată a Ucrainei, care ar putea avea loc în următoarele 3-4 zile.

Rusia va invada Ucraina pe 16 februarie, susțin surse din cadrul serviciilor americane. Zelensky cere mai multe dovezi
Invazie Rusia-Urcraina

Potrivit serviciilor vestice de informaţii, însă, Kremlinul pare că înclină tot mai mult către o invazie armată a Ucrainei, care ar putea avea loc în următoarele 3-4 zile.

Mai bine de o duzină de state şi-au retras diplomaţii de la Kiev şi i-au sfătuit pe cetăţenii lor să părăsească ţara, de teama unui posibil atac rusesc.

Singurii care par că nu se tem de o invazie sunt chiar ucrainenii.

Discuția telefonică dintre Joe Biden și Vladimir Putin a durat puțin peste o oră. Preşedintele american l-a avertizat pe cel rus că Moscova riscă un răspuns decisiv și sancţiuni rapide şi severe dacă invadează Ucraina. De cealaltă parte, un consilier al lui Putin a catalogat discuția dintre cei doi lideri drept profesionistă și echilibrată, dar a subliniat că Vestul nu a luat în considerare preocupările în materie de securitate ale Rusiei, între care sunt extinderea NATO și înarmarea Ucrainei.

Aamer Madhani, Associated Press: „Fundamental, nu s-a schimbat nimic. Dinamica situației rămâne aceeași ca în ultimele săptămâni. Americanii nu au nicio dovadă că Putin înclină către diplomație și că încearcă să încheie această criză. Lucrurile par că se îndreaptă, mai degrabă, către un conflict militar”.

Surse din cadrul serviciilor americane susţin că Rusia va invada Ucraina peste patru zile, pe 16 februarie. Potrivit unui comunicat de la Casa Albă, Statele Unite rămân concentrate pe o soluție diplomatică alături de aliații și partenerii lor, dar sunt gata și pentru alte scenarii.

John Garamendi, Comisia pentru Servicii Armate: „Dacă va avea loc o invazie, Rusia va suferi ani la rând probleme economice serioase și provocări personale la adresa ierarhiei, la adresa plutocraților ruși”.

Şi preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat la telefon cu Putin, tot sâmbătă. Liderul de la Kremlin a deplâns lipsa de răspuns din partea NATO la propunerile Moscovei de a primi garanții reciproce de securitate. Moscova a numit drept “speculaţii provocatoare” informaţiile despre o presupusă invazie a Ucrainei şi a adăugat că oficialii de la Kiev sunt, de fapt, cei care se pregătesc să atace regiunile separatiste pro-ruse.

Președintele Ucrainei face apel la calm

Prezent la exerciţiile tactice ale armatei ucrainene în sudul ţării, președintele Zelensky a precizat, sâmbătă, că țara sa e pregătită pentru o eventuală invazie rusă, dar a făcut apel la calm și a cerut mai multe dovezi care să susțină iminența unui atac.

Volodimir Zelensky, președintele Ucrainei: „Adevărul e că avem informații diferite. Și cel mai bun prieten al inamicilor noștri este o stare de panică la noi în țară. Toate aceste informații (n.r. - legate de invazia rusă și de plecările diplomaților străini) provoacă doar panică, nu ne ajută deloc”.

Alex Marquardt, corespondent CNN: „Am auzit și un mesaj încurajator din partea ministrului ucrainean al apărării, care a spus că Ucraina nu mai e țara din 2014, când Rusia a anexat Crimeea fără să tragă un singur foc de armă. Ministrul a spus că armata a fost întărită și că soldații sunt gata de luptă”.

Pe de altă parte, în orașele ucrainene, viața merge mai departe. Localnicii sunt liniștiți și cei mai mulți dintre ei nu se așteaptă la o invazie.

Localnic: „Sperăm că nu o să înceapă așa ceva, așa că nu ne gândim să părăsim Ucraina. Cred că sunt șanse bune să nu se întâmple nimic. Dar cine știe...”.

Localnic: „În primul rând, de unde vine informația asta, cu iminența unei invazii? În al doilea rând, rușii sunt slavi și suntem un singur popor. Nu vom fi niciodată separați, indiferent cât de mult vor americanii să se întâmple asta”.

Localnic: „Nu cred că Rusia o să ne atace. Nu cred. Am prieteni în Sahalin, în Krasnodar. Nu cred”.

Submarin nuclear american, alungat de ruși

În acest timp, crește numărul statelor care își cheamă acasă diplomații și cetățenii din Ucraina. Israelul a cerut armatei să se pregătească pentru a-i ajuta pe cetăţenii israelieni rămaşi în Ucraina să se întoarcă în ţară. Slovacia, Slovenia, Franţa au făcut apel la cetăţenii lor să nu călătorească în Ucraina, la fel şi Suedia şi Danemarca. În capitala Kiev, autorităţile locale sunt pregătite pentru cel mai rău scenariu.

Alex Marquardt, corespondent CNN: „Sunt pregătite planurile de evacuare a oraşului, au fost instalate generatoare de energie electrică şi sunt peste 5.000 de adăposturi antiaeriene pregătite în cazul unui bombardament dinspre partea rusă, care e posibil să vină la un moment dat”.

Ca şi când tensiunile ruso-americane pe tema Ucrainei nu ar fi fost suficiente, Moscova a anunţat, sâmbătă, că un submarin nuclear american a fost detectat în apele teritoriale ruseşti, în apropiere de insulele Kurile, în Orientul Îndepărtat. Coincidenţă sau nu, în zonă au loc o serie de exerciţii militare ale Flotei Ruseşti a Pacificului.