Sezonul căpuşelor a început. Sfaturi practice în caz de muşcătură

Sezonul căpuşelor a început. Sfaturi practice în caz de muşcătură
Au crescut temperaturile în ţară, a crescut și riscul de a fi mușcați de căpușe. În special dacă ajungem în zone cu iarbă și vegetație.
Este recomandat să purtăm haine care se acopere mare parte din suprafața corpului atunci când ieșim în natură și de asemenea să folosim soluții anti căpușe, mai ales în cazul copiilor.
De asemenea, medicii recomandă că atunci când ne întoarcem acasă, în special de la iarbă verde, să verificăm pielea, inclusiv scalpul, pentru că cel mai frecvent în acea zonă apar mușcăturile de căpușe.
Mușcătura de căpușă devine periculoasă atunci când insecta stă atașată de piele mai mult de 24 de ore. Cu alte cuvinte, cu cât căpușa este identificată și eliminată mai repede, cu atât scade riscul apariției unei infecții.
Virusul care provoacă encefalita de căpușă se transmite din momentul în care insecta începe să se hrănească.
Boala Lyme debutează într-un interval de până la 30 de zile de la contactul cu bacteria Borrelia, ce se transmite prin această mușcătură de căpușa.
Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș recomandă o serie de măsuri de prevenire a expunerii la căpușe:
- La iarbă verde purtați îmbrăcăminte de culoare deschisă, să se vadă mai ușor căpușele; acoperiți-vă brațele și picioarele, trageți șosetele peste pantaloni; încălțămintea să fie deschisă la culoare, fără orificii sau decupaje
- Folosiți pleduri și pături pentru picnic, iar acestea să fie de culoare deschisă
- Folosiți substanțe repelente, spray-uri împotriva căpușelor
- Pentru excursii mai lungi, se poate aplica pe haine, încălțăminte și echipamente un insecticid pe bază de permetrină 0,5%
- Daca dormiți în natură, pe pământ sau în cort, folosiți plase anti insecte în jurul patului și folie de protecție
- La sosirea acasă, verificați atent bagajele, hainele și mai ales animalele de companie
- Faceți duș zilnic. La duș, verificați cu atenție prezența vreunei căpușe, mai ales în părțile moi, cu piele fină (sub brațe, în spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor, ombilic, pielea păroasă a capului)
- Tratarea hainelor folosite în zonele posibil contaminate cu căpușe, prin spălarea și uscarea cel puțin 1h cu aer cald/fierbinte.