Scaderea demografica va saraci Calafatul cu 50% in urmatorii zece ani ! Doar intoarcerea tinerilor plecati din oras ne mai salveaza !

Scaderea demografica va saraci Calafatul cu 50% in urmatorii zece ani ! Doar intoarcerea tinerilor plecati din oras ne mai salveaza !

 Asa cum analizam in articolul de ieri Calafatul a devenit un oras dependent de pensii si salariile bugetarilor . Lucrurile se vor schimba insa drastic in urmatorii zece ani . Din pacate pe cale naturala numarul pensionarilor va scade pentru ca masa salariatilor care se indreapta catre pensie este din ce in ce mai mica cu o scadere de aproape 10% in fiecare an . Pensionarile anticipate vor dispare cu siguranta in urmatorii 2-3 ani . In acelasi timp la bugetari lucrurile vor fi mult mai drastice . Intrarea in Schengen va reduce numarul bugetarilor in anumite institutii . Politie de Frontiera , Vama , etc . 

Cea mai tragica reducere va fi insa generata de scaderea veniturilor . Primaria va fi nevoita sa renunte la personal din cauza constrangerilor bugetare generate de venituri mai mici in aceeasi situatie fiind si alte institutii gen ANAF , Trezorerie , etc . Scolile vor renunta la personal in lipsa elevilor , spitalul de asemenea in lipsa bolnavilor ( corelata cu scaderea decontarilor catre CAS ) . 

Comertul atat cat mai este se va restrange tot mai mult , serviciile de asemenea . Contractarea economica va genera un exod si mai mare al fortei de munca . Lipsa fortei de munca va bloca de asemenea sansa oricarei relansari economice . Se intra intr-un cerc vicios care a distrus multe comunitati inclusiv din tari mult mai puternice si mai reziliente economic .

Singura noastra sansa este inversarea precesului demografic . Cum facem asta ? Aducandu-i acasa pe cei plecati la munca in Occident . Nu le putem oferi locuri de munca dar le putem oferi facilitati ca sa inceapa o viata noua alaturi de familie . Le putem oferi terenuri gratis pentru a dezvolta o afacere , le putem cred facilitati fiscale locale , putem debirocratiza institutiile locale , ii putem ajuta sa acceseze fonduri europene . Resursa umana este cea mai importanta daca vrem sa mai avem un oras in urmatorii ani .

.