Astăzi s-a inaugurat Piața Chiriac din Craiova! Produse românești, la prețuri mici, comercializate în condiții la cele mai înalte standarde

Astăzi s-a inaugurat Piața Chiriac din Craiova! Produse românești, la prețuri mici, comercializate în condiții la cele mai înalte standarde

Piața Chiriac din Craiova, destinată doar producătorilor români a fost inaugurată, astăzi, în prezența primarului din Bănie, Lia Olguța Vasilescu, a președintelui Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile și a mai multor primari din județul Dolj.  Acest concept unic în România aduce craiovenilor produse românești, de calitate, la cele mai bune prețuri.

Piața Chiriac a fost renovată în totalitate, modernizată la cele mai înalte standarde, întreaga zonă comercială fiind nivelată și asfaltată și având cu locuri de parcare. Lângă clădirea veche a fost construită o hală nouă, pe structură metalică, care se află în centrul pieței și care este magazin cu produse autohtone.

“În primul rând am vrut să fie foarte ieftin. Adaosul este de 5%. Nu ne interesează să face profit din această piață. Ne interesează să arătăm că producătorii români pot să aducă marfă de calitate și trebuie ajutați. Și asta facem aici. Am luat legătura cu toți primarii de pe Valea Dunării și ne-au promis că ne vor asigura ca să avem aici produse de sezon.

Am încercat să găsim o variantă astfel încât să deschidem această piață și de la o zi la alta veți vedea din ce în ce mai mulți producători. Ne interesează să fie marfă de calitate aici. Veți vedea de exemplu vită angus, care crește în Ghindeni. Veți vedea în magazin filmulețe cu producătorii , cu solariile lor, cu totul, ca să nu se mai spună că a venit cineva, care a luat marfa oamenilor și a vândut-o în locul lor în piață. Dacă veți vedea roșii de Dăbuleni, veți vedea și un filmuleț, unde se cultivă, exact parcela , cine este producătorul care ne va și spune câteva lucruri despre roșiile de la Dăbuleni”, a spus primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

Începând de astăzi, producătorii autohtoni din județul Dolj, dar și din celelalte județe din țară dispun de cele mai moderne condiții de desfacere a produselor agricole

„Sunt lucruri abia la început și pentru noi. Nu avem un concept pe piață în România așa cum ne-am gândit noi să facem ca să putem să ne inspirăm și probabil de la zi la zi, vom vedea schimbări. Vreau să vă asigur însă că nu ne interesează profitul, că oamenii vor găsi aici marfă proaspătă, de bună calitate, că vor găsi inclusiv produse pe care nu le vor găsi în alte magazine sau supermarket-uri, chiar și fructe exotice, care se produc la Dăbuleni la Stațiunea de Cercetare pentru că, iată din păacate condițiile climatice s-au schimbat foarte mult și putem să producem în sudul județului citrice și tot felul de fructe exotice.

Așteptăm să vedem cât de apreciată va fi această piață de către craioveni. De astăzi au o nouă piață, condițiile sunt cele mai bune, la cele mai înalte standarde , prețurile sunt cele mai bune și îi așteptăm să își spună părerea în perioada următoare”, a mai precizat edilul șef Olguța Vasilescu.

Consiliul Județean Dolj amenajează depozite pentru a ține legumele și fructele la rece

„Până la urmă atunci când cumperi de la un producător din Desa, știi că banul rămâne aici. Doljul are ca și potențial terenuri agricole deosebit de bune. Dincolo de partea de cereale, cea de legume și fructe este la fel de propice și atunci am zis că trebuie să aducem o infrastructură pentru acești oameni. Vrem ca în cele trei mari zone , zona Desa, Poiana Mare – Ghidici – Piscul Vechi, zona Moțăței, Unirea, zona Dăbuleni – Călărași- Bechet –Amărăști, fiecare au tradiții pe anumite sectoare, legume la solar, legume în câmp, pepeni. Vom face pentru aceste zone, trei depozite pentru legume și fructe, unde vor fi și cooperative și producătorii individuali. În felul acesta se pot și organiza, pot să aibă și credibilitate, pot să țină marfa la frig până când o livrează către magazine. Vrem să adăugăm un laborator de genomică va fi și partea de laborator mobil să poată să certifice , pentru că toți mergem și cumpărăm din piață și ne intrebăm dacă sunt tratate, chimizate. În felul acesta poți să ai certitudinea că este prous in omuna respectivă și nu au fost tratate mai mult decât ar fi trebuit. Este o inițiativă a noastră, suntem model în țară. Primăria a făcut un lucru extraordinat pentru că indiferent de câtă producție este nu ai finalitate. Era nevoie de așa ceva pentru că atunci câând apare intermediarul, apar și prețurile mai scumpe”, a spus președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

„Avem producători din toată țara. Am încercat să luăm legătura cu foarte mulți producători din Dolj și din țară. Sunt convins că într-o săptămâna boxele se vor umple. Ne-am gândit că această piață să fie compusă din două părți. O dată piața de magazin unde vom găsi exclusiv produse românești, iar la boxe pentru societăți comerciale pentru că ne dorim când craiovenii vor veni în această piață, să găsească toate produsele de care au nevoie în casă. Vrem să creăm această posibilitate ca, în această piață să cumpărați tot ce aveți nevoie”, a spus directorul SC Piețe și Târguri Craiova SRL, Alin Mărăcine.

preluare oltenia24.ro