OPINIE SPECIALIST ! Multi locuitori din Basarabi si Golenti vor avea probleme de sanatate din cauza poluarii provocate de coloana de tiruri !

OPINIE SPECIALIST !  Multi locuitori din Basarabi si Golenti vor avea probleme de sanatate din cauza poluarii provocate de coloana de tiruri !

Poluarea generata de coloana de tiruri care tranziteaza punctul de frontiera de la Calafat devin zilnic mult mai diverse si cu implicatii din ce in ce mai grave inclusiv asupra sanatatii oamenilor care traiesc in zonele afectate . Probabil cea mai afectata localitate este satul Basarabi urmat de Golenti , insa aceste probleme se vor extinde chiar la Maglavit sau cetate care incep sa fie afectate tot mai mult de coloana de autocamioane . 

La inceput au fost problemele generate de circulatie , apoi a intervenit disconfortul dar si teama afectarii caselor de pe marginea drumului din cauza trepidatiilor pentru ca acum sa apara ingrijorari tot mai mari pentru probleme de mediu cu repercursiuni majore asupra sanatatii oamenilor .

Problema poluarii nu mai este de mult un secret , municipiul Calafat devenind un lider al poluarii in Romania tocmai datorita stationarii acestei coloane de tiruri .

'' Sa nu credeti nici macar o secunda ca aceasta poluare nu va afecta grav sanatatea oamenilor , cu efecte care vor fi extrem de vizibile in urmatorii ani in explozia unor boli grave in special de plamani . Cum credeti ca o coloana de sute de camioane care stationeaza cu motoarele pornite in vecinatatea voastra , 24 de ore pe zi , aproximativ 5-6 zile pe saptamana , nu va va afecta in mod grav sanatatea  '' ne explica un doctor specialist .

Din pacate nimeni nu vrea sa isi asume aceste declaratii de parca am fi la Moscova si te astepti sa incerci sa zbori de la etajul unei cladiri foarte inalte .

In campania electorala actualul primar promitea o centura ocolitoare , apoi vorbea despre o parcare iar in cele din urma n-a mai spus nimic . In ultima sedinta a consiliului chiar s-a opus initiativei consilierilor de a demara procedurile pentru soseaua ocolitoare . 

Din fericire proiectul a trecut impotriva vointei primarului si ramane de vazut daca il va pune repede in aplicare . In mandatul foswtului primar se gasise o solutie de avarie care desi nu era perfecta , era mult mai buna decat ceea ce se intampla acum . Conform acesteia , auutocamioanele erau oprite in exteriorul satelor . Din pacate odata cu venirea noului primar aceasta decizie nu s-a mai aplicat . 

Rezolvarea situatiei nu are un viitor previzibil dar hotararea consiliului local este un prim pas catre deblocarea acesteia .