Folosirea ChatGPT te face mai prost, arată un nou studiu

Un nou studiu sugerează că utilizarea intensă a Inteligenței Artificiale (AI) ar putea afecta capacitatea de gândire critică a utilizatorilor săi, reducând astfel abilitatea acestora de a analiza informațiile în mod independent.
Cercetarea, realizată de Microsoft și Universitatea Carnegie Mellon, a implicat un sondaj la care au participat profesioniști din domenii precum afaceri, educație, arte, administrație și IT. Rezultatele au arătat că persoanele care aveau cel mai mare grad de încredere în acuratețea asistenților AI analizau mai puțin critic concluziile oferite de aceste instrumente.
Deși acest rezultat nu este neapărat surprinzător, el evidențiază un pericol ascuns al utilizării pe scară largă a AI-ului în viața de zi cu zi. Pe măsură ce astfel de tehnologii câștigă mai multă încredere, ele ar putea genera conținut eronat sau chiar periculos, care să treacă neobservat.
„Dacă nu este utilizată corespunzător, tehnologia poate duce la deteriorarea facultăților cognitive care ar trebui păstrate”, au scris cercetătorii în studiu. „O ironie majoră a automatizării este că, prin mecanizarea sarcinilor de rutină și lăsarea situațiilor excepționale în seama utilizatorilor, îi privăm pe aceștia de oportunitățile constante de a-și exersa judecata și de a-și întări gândirea critică, ceea ce îi face mai vulnerabili în fața provocărilor neprevăzute”, mai arată studiul.
Fenomenul nu este nou. Așa-numitul „Efect Google”, prin care utilizatorii preferă să caute informații online în loc să le rețină, a fost documentat de mai bine de două decenii.
Pe măsură ce AI devine tot mai prezent în viața de zi cu zi, este esențial ca utilizatorii să-și exerseze discernământul și să nu accepte orbește concluziile generate de aceste tehnologii. Fără o gândire critică activă, riscul de a deveni dependenți de AI și de a pierde abilități cognitive esențiale este din ce în ce mai mare.