Vremea se schimbă radical în România: după Bobotează vine un ger de crapă pietrele

Vremea se schimbă radical în România: după Bobotează vine un ger de crapă pietrele

Temperaturile medii vor fi mai mari decât cel normale în primele opt zile ale lunii ianuarie. Apoi, vremea se va răci în partea a doua a lunii în toată țara, anunță Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Vremea se va răci considerabil și vom avea parte de ninsori, asta pentru că în țara noastră va pătrunde un val de aer rece venit din Rusia și Scandinavia.

Până pe 8 ianuarie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile vestice și nord-vestice.

În săptămâna 8-15 ianuarie, temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în regiunile nord-estice. Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele sudice.

În săptămâna 15-22 ianuarie, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile nord- vestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

În săptămâna 22-29 ianuarie, mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, au precizat meteorologii.

Pătrunde un val de aer rece din Rusia și Scandinavia

O masă de aer rece va pătrunde din nou până în regiunea țării noastre, iar în unele zone sunt așteptate ninsori și temperaturi scăzute.

Circulația atmosferică se va schimba brusc la sfârșitul primei săptămâni din luna ianuarie. Un câmp de presiune ridicată se va instala peste nordul și nord-vestul Europei, iar pe flancul său anterior va pătrunde o masă de aer arctic.