Turcul prins cu opiu la Calafat, condamnat cu executare

Turcul prins cu opiu la Calafat, condamnat cu executare

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au condamnat la şase ani şi patru luni de închisoare un cetăţean turc de 53 de ani, deferit justiţiei pentru trafic de droguri de mare risc. Pe 10 aprilie 2022, în tirul condus de bărbat, poliţiştii de frontieră de la Calafat au găsit aproape 39 kilograme de opiu. Drogurile erau învelite în plumb şi ascunse în două gratare de metal.

Potrivit oamenilor legii, cetăţeanul turc transporta peşte pentru societăţi comerciale din Franţa şi Italia. S-a prezentat la Puctul de Trecere a Frontierei Calafat în seara zilei de 10 aprilie 2022. Iniţial, poliţiştii de frontieră au descoperit 480 de pachete cu țigări, care aveau timbre fiscale turceşti. Ulterior, oamenii legii au găsit peste 38 kilograme de opiu.
„Polițiștii de frontieră au procedat la efectuarea unui control amănunțit asupra mijlocului de transport. Astfel, pe șasiul remorcii, în compartimentul pentru depozitare, au fost descoperite două grătare din metal. Acestea erau prevăzute cu câte un spațiu de colectare, închis ermetic prin sudare. Existând suspiciunea că în acele spații s-ar putea afla bunuri interzise la deținere, polițiștii de frontieră au procedat la desfacerea acestora.


S-a constatat faptul că fiecare cutie conține câte un pachet, acoperit în material din plumb, în interiorul căruia se afla o substanță solidă de culoare maronie (posibil opiu), în cantitate totală de 38,6 kilograme. Dacă ar fi fost comercializate pe piaţa neagră, drogurile ar valora aproximativ 600.000 euro”, au explicat poliţiştii.

Turcul a dat vina pe alt şofer turc

Cercetările au fost preluate de procurorii DIICOT, care au dispus reţinerea suspectului. Cetăţeanul turc a fost arestat preventiv pe 12 aprilie 2022. În iulie, acelaşi an, a fost trimis în judecată pentru trafic internațional de droguri de mare risc. În rechizitoriul întocmit, anchetatorii au explicat că inculpatul a susţinut că un alt cetăţean turc, şofer de tir, l-a rugat să transporte cele două grătare până la rudele sale. A mai susţinut că habar nu avea că în grătare sunt droguri. Procurorii au descoperit în telefonul inculpatului mesaje din care „reiese în mod clar că acesta cunostea că transportă droguri”, au explicat anchetatorii. S-a mai stabilit că inculpatul primise 500 de euro pentru transport şi urma să mai primească 12.000 de euro.

Turcul prins cu opiu la Calafat, condamnat cu executare

Acest dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj. Pe 1 noiembrie, judecătorii l-au condamnat pe inculpat la şase ani şi patru luni de închisoare. Din pedeapsă se scade perioada petrecută de inculpat în arest preventiv (11 aprilie 2022 – 1 noiembrie 2023). Instanţa a dispus confiscarea drogurilor descoperite de poliţiştii de frontieră.
„Dispune confiscarea de la inculpat a cantităţii de 37,75 kilograme opium şi a cantităţii de 28,80 grame opium, rămase în urma analizelor efectuate, depuse la camera de corpuri delicte a IGPR”, a dispus instanţa.
Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel de bărbatul condamnat.