Povestea Sfântului Valentin. Cum a apărut Ziua Îndrăgostiților și de ce se sărbătorește pe 14 februarie
Deși nu este o sărbătoare românească, această zi a prins contur și în țara noastră, fiind un prilej prin care cei îndrăgostiți își mărturisesc din nou iubirea față de o persoană din viața lor.
În timpul domniei, împăratul roman Claudiu al II-lea și-a dorit să formeze o armată puternică, însă majoritatea bărbaților romani nu doreau să meargă la lupte.
În acest caz, Claudiu al II-lea le-a interzis tuturor bărbaților din Roma să se mai căsătorească, astfel încât aceștia să nu mai fie influențați de copiii și soțiile lor și să meargă la luptă.
Valentin, care era preot, credea că dreptul oamenilor de a se căsători era dat de Dumnezeu, așa că nu a ținut cont de legea împăratului.
Astfel, el a căsătorit în secret multe cupluri, însă, în final, a fost descoperit de împărat.
După ce a fost arestat, Valentin a fost încurajat de împărat să renunțe la creștinism și să devină soldat, însă acesta a refuzat și a fost condamnat la moarte.
Sfântul Valentin ar fi vindecat-o pe fiica gardianului său, care era oarbă. Valentin i-a vorbit fetei despre puterea lui Dumnezeu și despre credință.
Înainte de a fi executat, Valentin i-a scris fetei o ultimă scrisoare, rugând-o să aibă credință, apoi s-a semnat cu "Adu-ți aminte de Valentin al tău", punându-i și o floare în scrisoare.
Atunci când fata a deschis scrisoarea, floarea i-a căzut în palmă, iar miracolul s-a înfăptuit: ea putea să vadă!
Se spune că Sfântului Valentin a fost bătut cu pietre, apoi decapitat, la data de 14 februarie, potrivit Historia.
Odată cu trecerea timpului, legenda Sfântului Valentin a fost preluată mai ales de britanici, care au fost fascinați de această poveste și au transformat-o ușor, ușor în tradiție.
De asemenea, Ziua Îndrăgostiților a fost preluată și de cultura americană în timp, iar modul în care aceasta a devenit o sărbătoare populară în Statele Unite este rezultatul unei combinații de influențe istorice, culturale și comerciale.