Orașul din Vâlcea care la această oră și-a dublat populația: Lecție de manual despre cum se face turism
La această oră (20 august 2022), în Călimănești-Căciulata sunt pe stradă nu mai puțin de 20.000 de locuitori. Adică aproape dublu și ceva față de populația rezidentă de aproape 9.000.
În acest august al anului 2022 atât se poate spune. Stațiunea vâlceană este pe primul loc în țară, la capitolul turism balnear, oferta completă a Călimăneștiului atrâgând astfel un număr record de turiști, umplânf la refuz toate structurile de cazare, casele particulare, parcările, campingurile.
Nu ai unde parca o mașină în Călimănești și nu există locuri de cazare disponibile, este pentru prima dată când stațiunea vâlceană este la capacitate maximă. Și cu un număr atât de mare de turiști. Și asta nu se datorează evenimentului muzical din această perioadă, ci pur și simplu strict ofertei cu care stațiunea i-a întâmpinat pe cei peste 10.000 de turiști.
Vorbim de un număr uriaș de spa-uri, de piscine, de pub-uri, vorbim de un număr de 10 vaporașe care oferă croaziere pe Olt, de excursiile care se fac în zonă – vârful Cozia, cascada Lotrișor, mănăstiri, parcuri, agrement, băi cu ape termale, proceduri medicale, alei superbe prin munți, gastronomie locală.
”Este un succes al antreprenorilor din turism și al tuturor serviciilor conexe, al celor care au înțeles că trebuie să vină cu o ofertă atractivă, care au știut să atragă, care an de an au investit în turism. Ei sunt de felicitat. Noi administrația am fost deschiși, am ajutat cum am putut, am investit în infrastructură, să avem drumuri, să avem utilități, să fim receptivi la dorințele oamenilor și ale turiștilor. Normal că vom avea acel parc pădure, dacă lucrurile vor merge bine și la Seaca se va dezvolta un alt mare centru turistic. Da, Călimăneștiul s-a consolidat pe acest segment al turismului balnear, singur mai sunt multe de făcut dar vin turiștii spre noi și sunt mulți care s-au fidelizat sau se fidelizează odată ce petrec un sejur aici”, spune primarul Florinel Constantinescu.
În cadrul componentei Turism și cultură a PNRR vor fi alocate 103 milioane de euro pentru promovarea a peste 300 de locații și renovarea a aproape 225 de monumente. Lista clădirilor și locațiilor care urmează a fi renovate pe cele 12 trasee a fost aprobată printr-un decret comun de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Afacerilor și Turismului, Ministerul Dezvoltării, Administrației Publice și Lucrărilor Publice, precum și Ministerul Culturii.
Unul dintre obiectivele aflate pe lista PNRR este castrul Arutela din Călimănești care va fi restaurat.
Castrul Roman Arutela este un monument istoric impunător care atrage o mulţime de turişti din ţară şi din străinătate. Pentru un pasionat de istorie, acest monument merită vizitat măcar o dată în viață. Acesta datează de secole şi oferă Poienii Bivolari, acolo unde este și situat, un aer de legendă. Mai exact, Castrul a fost construit în epoca romană, în anii 137-138 d.H., la ordinul lui Titus Flavius Constans, procurator şi guvernator militar al Daciei Inferior.
Monumentul istoric a fost ridicat pe malul Oltului, fiind foarte aproape de Mănăstirea Cozia, Mănăstirea Turnu, dar și de Complexul Hidroenergetic Turnu.
Scopul proiectului ”România Atractivă”, realizat prin PNRR, este de a îmbunătăți accesibilitatea destinațiilor turistice, calitatea infrastructurii turistice, extinderea ofertei turistice prin valorificarea patrimoniului cultural și natural și prin creșterea calității serviciilor și experiențelor.