Vestea așteptată de fermieri privind subvenția de 4.000 euro. Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Sorin Moise, a anunțat miercuri – 2 februarie, că în ședința de Guvern a fost aprobat programul de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022.
Vestea așteptată de fermieri privind subvenția de 4.000 euro. Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Sorin Moise, a anunțat miercuri – 2 februarie, că în ședința de Guvern a fost aprobat programul de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022.
”Am aprobat astăzi în ședința de Guvern hotărârea privind susținerea de tomate și legume în spații protejate. Este un program denumit generic ”Tomata” iar acesta are o alocare bugetară de 225 de milioane de lei. Programul este împărțit în două cicluri de producție iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri. Valoarea sprijinului total este de 4.000 euro/per beneficiar, pentru producțiile de tomate valorificate în perioada 1 martie și 10 iunie pentru ciclul I și 15 octombrie – 9 decembrie pentru pentru ciclul II”, a explicat oficialul MADR la finalul ședinței de Guvern.
Acesta a completat că referitor la producțiile minime necesare, acestea trebuie să fie de: 3.000 kilograme/1.000 mp. ”Pentru restul legumelor cultivate în Ciclul II de producție respectiv ardei gras, ardei kapia, castraveți, fasole păstăi, salată spanac și ceapă verde valoarea sprijinului este de 1.000 euro/per beneficiar. Suma se plătește pentru legumele valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie minimul necesar fiind pentru 1.000 mp: castraveți 4.000 kg, ardei gras și ardei kapia 2.000 kg, fasole păstăi 1.500 kg, spanac 1.000 kg, salată 10.000 plante și ceapă verde 100.000 bulbi”, a mai punctat Moise.
Programul se va derula prin Direcțiile Agricole iar cererile se vor depune după publicarea proiectului în Monitorul Oficial și până cel târziu la data de 1 martie 2022, inclusiv pentru ciclul I de producție, respectiv în perioada 25 iulie – 31 august 2022 inclusiv pentru al doilea ciclu de producție.
Potrivit unui comuncat al MADR, remis ulterior ședinței de Guvern, pașii în implementarea programului sunt:
-Depunerea actelor necesare la Direcția Agricolă Județeană (DAJ)
-Verificarea suprafețelor cultivate de fermieri de către echipele mixte ale DAJ și APIA
-Analizarea conținutul de reziduuri de pesticide de către Autoritatea Națională Fitosanitară
-Evaluarea producției de legume înainte de recoltare de către DAJ
-Stabilirea și virarea sumelor pentru fiecare beneficiar.