Calafat - orasul de la capatul lumii

Calafat - orasul de la capatul lumii

In timp ce vedem investitii peste tot in Dolj , parcuri industriale , cea mai mare investitie din sud-vestul Romaniei , cea mai mare baza de date din estul Europei , cea mai mare instalatie de oxigen din Europa , unul dintre cele mai mari centre logistice ale unui retailer , la Calafat nu reusim sa atragem nici un investitor iar aceasta situatie dureaza de mult . Pana si la Ghidici vedem ca se realizeaza o fabrica de sucuri chiar in aceste momente .Parca suntem in romanele verniene , un oras la capatul lumii .

Situatia nu este din acest mandat ci treneaza de mai multi ani . Mandria economiei comuniste in urma cu 30 de ani , Calafatul este mort din punct de vedere economic si este tinut in viata de pensionari si bugetari . Ultimii din urma vor fi si ei tot mai putini in anii viitori din cauza ritmului demografic scazut si a subdezvoltarii economice .

Toate avantajele pe care credeam ca le avem se dovedesc dezavantaje iar majoritatea candidatilor la functia de primar promit lucruri imposibile bazandu-se pe dorinta dar fiind ignoranti din punct de vedere economic si fiscal-bugetar , iar cand ajung in functie singura grija este ca sa distruga si mai mult bugetul orasului cu angajati a coror sarcina este doar sa laude pe facebook realizarile conducatorului iubit .

Suntem prea departe de conducta de gaze , suntem prea departe de producatorii auto pentru a dezvolta fabrici de componente , suntem prea departe de centre universitare pentru a avea dezvoltare in zona IT , nu suntem nici macar in centrul judetului pentru a deveni un hub al firmelor de distributie , in ciuda patriotismului local nu avem obiective turistice importante , podul se pare ca a adus doar poluare conform unui raport al Uniunii Europene care ne pozitioneaza pe primul loc in Romania .

De aceea prioritatea conducerii primariei nu este sa faca sensuri giratorii de marimea unei gogosi ci sa gaseasca mecanismele necesare pentru a atrage investitori . Nu trebuie sa ne plangem in permanenta de mostenirea grea si sa sfarsim vazand ca mosternirea pe care o vom lasa noi este de fapt mai grea decat cea pe care am primit-o . Este o perioada de expansiune economica in care companiile cauta noi oportunitati de extindere pentru ca in orasele mari nu mai gasesc forta de munca si terenuri pentru dezvoltare . Deja am pierdut ani buni , haideti sa nu ii mai pierdem in continuare . este nevoie sa venim cu facilitati fiscale , sa avem terenuri la preturi mici cu utilitati si sa facem aceste lucruri cunoscute mediului de afaceri .