AVERTIZARE ! Furtuna arctică vine peste România. Vortexul aduce munţi de zăpadă şi temperaturi siberiene !

AVERTIZARE ! Furtuna arctică vine peste România. Vortexul aduce munţi de zăpadă şi temperaturi siberiene !

Prognoza meteo. A doua jumătate a lunii decembrie a adus în aproape toate regiunile din România temperaturi neobișnuit de mari, cu mult peste mediile considerate normale pentru această perioadă a anului. În timp ce locuitorii din America de Nord se confruntă cu cele mai mici temperaturi din ultimele decenii, bucureștenii au avut parte de cea mai călduroasă zi de 25 decembrie din istoria măsurătorilor meteorologice.

Și, din câte anunță specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie, vom avea parte de vreme bună, aproape de primăvară, și în primele zile ale anului 2023.

„În ultimele zile din luna decembrie vom avea temperaturi pozitive cu valori între cinci şi şase grade în partea de vest a ţării, dar şi în restul regiunilor”, a declarat Elena Mateescu director ANM.

În capitală temperaturile vor fi cuprinse între două şi patru grade. Din prima zi a noul an, ne aşteptăm la valori foarte ridicate, posibil 17-18 grade.

Prognoza meteo 1 ianuarie 2023. Vreme frumoasă, temperaturi mult mai ridicate decât în mod normal în prima zi a Noului An

Potrivit meteorologului, lucrurile se vor schimba, însă, de la mijlocul lunii ianuarie, când furtuna arctică va ajunge și la noi în țară. Astfel, începând cu data de 10 ianuarie, valorile din termometre vor fi din ce în ce mai mici, iar de pe 16 ianuarie ne-am putea confrunta cu episoade de ninsoare și viscol. „Începând din a doua parte a iernii, cam de pe 16 ianuarie, am putea avea și intervale în care să apară fenomenele specifice iernii: strat de zăpadă și în zone mai joase de relief și viscol”, a explicat Elena Mateescu.

Potrivit acesteia, sunt șanse minime ca furtuna arctică din America de Nord să afecteze Europa. În această perioadă, continentul traversează o perioadă cu vreme mai caldă decât cea obișnuită pentru lunile de iarnă. „Masa de aer polar în zona respectivă asociată cu gradul de umezeală au determinat geneza şi modul de manifestare a ciclonului care afectează acum această parte a globului. Europa traversează, însă, o perioadă cu o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, pentru că masa de aer de origine tropicală rămâne pe un blocaj anticiclonic de interes la latitudini mai coborâte şi cu siguranţă afectează inclusiv partea de sud-est, zona în care ne aflăm şi noi”, a precizat meteorologul Elena Mateescu la România TV.

Prognoza meteo săptămâna 02.01.2023 – 09.01.2023

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în zonele montane.

Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile vestice și la munte.

Prognoza meteo săptămâna 09.01.2023 – 16.01.2023

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele nordice și nord-estice.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Fenomen meteo rar în deșert. Una dintre cele mai călduroase țări din lume a fost lovită de o furtună grindină: „Nu am mai văzut”

Vremea săptămâna 16.01.2023 – 23.01.2023

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile.

Prognoza meteo săptămâna 23.01.2023 – 30.01.2023

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.