Tradiţii şi obiceiuri populare de Sfinţii 40 de Mucenici. Ce trebuie să faci pe 9 martie ca să-ţi meargă bine tot anul

Tradiţii şi obiceiuri populare de Sfinţii 40 de Mucenici. Ce trebuie să faci pe 9 martie ca să-ţi meargă bine tot anul
Sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici are loc anual, în data de 9 martie.
Această sărbătoare cu cruce neagră este şi un prilej bun pentru ca gospodinele să pregătească binecunoscuţii mucenici. Aceştia se fac fie din aluat de cozonac, fie fierţi şi aromaţi cu miere şi scorţişoară.
Potrivit tradiţiei populare, pe 9 martie, de sărbătoarea celor 40 de mucenici, se deschid porţile Raiului şi mormintele.
De asemenea, de sărbătoarea celor 40 de mucenici de la Sevastia, bărbaţii trebuie să bea 40 de pahare de vin, unul pentru fiecare dintre cei 40 de mucenici care şi-au pierdut viaţa.
Peste această zi s-au suprapus două sărbători de înnoire sezonieră a timpului: una precreștină, ultima zi a Babei Dochia, când această moare și se preface în stana de piatră, și altă creștină, prima zi a Moșilor jertfiți și transformați în cenușă pe rugul funerar pentru dreapta lor credință.
Obiceiurile din ziua de Mucenici formează un scenariu ritual specific Anului Nou: prepararea alimentelor rituale, numite Sfinți, Sfintisori, Bradosi; beția rituală, când tradiția susține că e bine să bei în această zi 40 sau 44 de pahare cu vin, deschiderea mormintelor și porților Raiului, aprinderea focurilor de Mucenici prin curți și grădini, în fața caselor și în câmp; purificarea oamenilor și vitelor prin stropirea lor cu apă sfințită, protecția magică a caselor și anexelor gospodărești prin înconjurarea lor cu cenușă provenită de la focurile aprinse de Mucenici, bătutul pământului cu maiurile pentru alungarea frigului, așteptarea spiritelor morților cu scaune și mese întinse la focurile de Mucenici.
Totodată, de cei 40 de mucenici, pe 9 martie, se credea că acum se prindeau cu ușurință vrăjile şi farmecele, că tăierea primelor corzi de viţă-de-vie aduce rod bogat.
Bărbaţii apreciază obiceiul străvechi de a "bea" 40 de pahare de vin, ce datează din moşi-strămoşi, când se credea că „ porţia" de 40 sau 44 de pahare de vin simbolizează puterea şi vigoarea, pentru că vinul se transformă în timpul anului în sânge şi putere de muncă.
Totuși, în tradiția populară, bărbații beau 44 de pahare cu vin. De unde provine diferența? După tradiția creștină, Sfinții martiri au fost 40, după cea geto-dacică, au fost 44, atâtea fiind și zilele dintre 9 martie și 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.