Mii de români au rămas fără bani în cont după ce au accesat un link pe internet. Este cea mai nouă înșelătorie
O nouă metodă de înșelătorie i-a lăsat pe sute, sau poate chiar pe mii de români, fără bani în cont. Vorbim de sume semnificative de bani. Mai exact, unii dintre aceștia au investit sute de mii de euro până să realizeze că nu își vor mai recupera banii niciodată.
Oamenii au ajuns chiar să se împrumute la bănci, și-au cheltuit banii strânși pentru nuntă sau pentru casă, punându-și toate speranțele în aplicație Candy care le promitea sume astronomice.
Potrivit acestei aplicații, îmbogățirea ar fi urmat să fie rapidă și ușoară. Românii erau racolați prin mesaje private pe rețelele sociale.
"Au fost oameni care au avut bani pentru a-și face nuntă în luna octombrie și au intrat în banii de la nuntă. Au fost oameni care au avut banii pregătiți, în jur de 12.000 de euro, pentru o mașină", povestește o femeie păgubită.
"Un domn și-a făcut rată la bancă cu dobândă de 7% pe zi și a băgat toți banii în această aplicație. Scriau oamenii că au băgat 25.000 de euro", spune o alta.
Totul începea cu o invitație online, care conținea un link. Pentru a-și putea face cont, oamenii trimiteau o sumă de bani, având promisiunea că suma va crește și li se va rambursa în cazul în care vor îndeplini anumite condiții. Una dintre acestea era vizionarea unor videoclipuri. Bineînțeles că totul era ascuns, inclusiv traseul banilor, care erau trimiși unor terți.
"Nu erau români, nu erau coerenți în vorbire și pe noi ne tot puneau să aducem oameni în platformă. Precizează că aplicația este făcută de TikTok şi Facebook şi de aici provin banii. De exemplu băgai 300 de euro aici şi aveai 6% câștig", explică unul dintre cei păgubiți.
Cu cât investiția era mai mare, cu atât și câștigul creștea. Cumpăra "o comoară". Această comoară creștea pe măsură ce omul urmărea reclamele sau filmulețele care îi erau trimise. După un timp, investiția ar fi fost recuperată.
"Vorbim pe de-o parte de înșelăciune pentru că prezinți o anumită situație. Uite, cumperi nu știu ce comoară şi câștigi o sumă importantă de bani. Vorbim cu siguranță şi de spălare de bani, pentru că banii aceștia provin din înșelăciune. Şi nu în ultimul rând şi de evaziune fiscală pentru că nimeni nu plăteşte taxe şi impozite pentru ceea ce se întâmplă acolo", spune Adrian Cuculis, avocat, potrivit ObservatorNews.
Când s-au prins că nu vor mai recupera nimic, era prea târziu. Oamenii nu mai aveau nimic în portofelele virtuale. Unul dintre ”investitori” spune că a reușit să retragă aproximativ 200 de euro.