Mega-fabrica Clariant de la Podari, aproape de finalizare
La aproape doi ani de la începerea lucrărilor, fabrica de bioetanol de la Podari, cea mai mare investiţie privată din această zonă a Europei, estimată la peste 100 de milioane de euro, este aproape gata. În ciuda unor „previziuni“ pesimiste, care spuneau că este greu să găseşti în România colaboratori serioşi, elveţienii de la Clariant au ridicat lângă Craiova un adevărat colos în timp record. Iar, în câteva luni, va începe şi producţia: 50.000 de litri de bioetanol ce vor fi obţinuţi din paiele ce vor fi cumpărate de la fermierii din zona Olteniei.
Întâmpinată cu scepticism, mega-investiţia Clariant este la doar un pas de a fi inaugurată. După aproape doi ani de lucrări intense, pe fosta platformă industrială de lângă Podari a „răsărit“ acum o fabrică modernă care, cu ajutorul unei tehnologii inovative, intitulată sunliquid®, va transforma paiele de grâu în bioetanol. Fabrica va avea o zonă de depozitare a paielor, o secţie de măcinare a paielor, vase de hidroliză, vase de fermentare, o clădire cu prese de filtrare, o zonă de distilare şi o centrală de cogenerare. Conform reprezentanţilor Clariant, anual, aici vor fi procesate 250.000 de tone de paie pentru a produce 50.000 de tone de etanol celulozic. În bani, vorbim aşadar de o cifră de afaceri de aproximativ 15 milioane de euro pe an. „Vorbim despre circa 10 hectare de construcţie şi de aproximativ 800 de muncitori angrenaţi în faza de construcţie. Este ceva unic în Oltenia la această oră“, a afirmat Dragoş Gavriluţă, director de proiect al Clariant în România.
Pe lângă asta, compania va genera 100 de locuri de muncă directe, în fabrică, şi alte 300 de locuri de muncă în domeniile conexe. În plus, investiţia elveţienilor va avea o contribuţie importantă la dezvoltarea economiei şi agriculturii locale. „Aprovizionarea cu materie primă se realizează prin intermediul unor contracte multi-anuale încheiate cu peste 300 de fermieri din judeţele Dolj şi Olt, dar şi din alte zone ale ţării. Aceştia pot opta pentru furnizarea de paie, dar şi pentru alte servicii conexe, precum balotare, transport şi depozitare. (…) În acest moment există 10 depozite de paie în zona Olteniei, unde se strâng paiele de care vom avea nevoie. Deja am recoltat 80.000 de tone de paie. În interiorul fabricii vom avea un loc de stocare, de aproximativ 4.000 de tone de paie, cantitate suficientă pentru patru zile de producţie“, a mai spus Gavriluţă.
Toate clădirile au fost ridicate, iar acum se completează echipa
Aşa cum spuneam, în acest moment, lucrările au intrat pe ultima sută de metri, iar reprezentanţii companiei estimează că ele vor fi finalizate până la finalul anului. „La acest moment, toate echipamentele cheie au fost instalate, toate clădirile sunt ridicate, iar branşamentele la reţelele publice de utilităţi sunt în curs de finalizare. Clădirea administrativă şi laboratorul vor putea fi date în folosinţă în următoarele săptămâni. Pe lângă lucrările propriu-zise, Clariant derulează şi o amplă campanie de recrutare. La finalul anului, atunci când va începe activitatea de producţie, aici vor lucra aproximativ 100 de specialişti. În prezent, aproximativ 60 de angajaţi fac parte deja din echipă.
Parteneriatele strategice ale Clariant urmează două direcţii principale, ambele relevante pentru dezvoltarea comunităţii locale – aprovizionarea cu materie primă şi formarea angajaţilor. Formarea angajaţilor se desfăşoară în parteneriat cu Universitatea din Craiova, una dintre cele mai prestigioase instituţii de profil din zona de Sud a României. Aici li se oferă un program cuprinzător de instruire şi învăţare, inclusiv cursuri avansate de limba engleză, chimie şi tehnologia informaţiei – IT”, afirmă Dragoş Gavriluţă.
„România are un potenţial uriaş pentru producţia de bioetanol“
Investiţia Clariant la Podari este estimată la peste 100 de milioane de euro, dintre care 40 de milioane au fost acordate de către Uniunea Europeană. Aceasta va fi prima fabrică de acest gen construită la scară comercială şi va avea ca rol principal să demonstreze că tehnologia sunliquid® este funcţională şi rentabilă. Conform directorului de proiect al Clariant în România, uzina a fost deja vizitată de mai mulţi investitori interesaţi în achiziţionarea licenţei de producţie a bioetanolului folosind tehnologia sunliquid®.
„Dincolo de acest proiect, care este un reper, strategia de afaceri pe perioada următoare este acordarea de licenţe pentru tehnologia sunliquid® şi furnizarea de culturi iniţiale de pe platforma noastră proprie de enzime şi drojdii. România are un potenţial de cel puţin 10-15 fabrici de mărimea celei din Podari, având în vedere abundenţa materiilor prime”, a declarat recent Gavriluţă.
Până în prezent, elveţienii au acordat deja licenţe unui număr de cinci companii, din Slovacia, Polonia, Bulgaria şi China.
preluare indiscret.ro