VIDEO. Primăria Băilești solicită acord de mediu pentru reconstrucția Satului de vacanță ”Amza Pellea”

VIDEO. Primăria Băilești solicită acord de mediu pentru reconstrucția Satului de vacanță ”Amza Pellea”

Municipalitatea băileșteană a depus o solicitare pentru obținerea acordului de mediu în vederea reabilitării satului de vacanță din Băilești, aflat de ani buni în paragină. Proiectul, finanțat prin POR, propune reabilitarea a două clădiri și demolarea altor trei, care sunt parțial demolate, construirea a 6 foișoare, un teren de tenis, un teren de minifotbal și un teren multisport. Totodată, se vor amenaja locuri de joacă, parcări pentru mașini și biciclete, dar și o zonă multifuncțională.

Terenul vizat de investiție are o suprafață de18.208 mp. ”Proiectul propune îmbunătățirea calității vieții populației în municipiul Băilești, prin modernizarea și reabilitarea a două imobile existente, C1 (P+1E) și C2 (P+M) și construirea unui sat de vacanță, menținâdu-se astfel destinația și funcțiunile amplasamentului, ce vor avea caracter social”, conform Memoriului depus la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Dolj.

Valoarea estimată a investiției este de 4.933.297, iar perioada propusă pentru implementarea proiectului, de la data demarării lucrărilor, este de 12 luni. 

Satul de vacanță, unde elevii puteau merge în tabără, a fost deschis în 1977, actorul Amza Pellea aducându-și aportul la realizarea lui. După 1989, a fost abandonat, ajungând o ruină.

Autoritățile locale încearcă de mai bine de un deceniu să refacă așezarea din Pădurea Balasan

"Am dorit să compensăm lipsa posibilităţilor materiale ale copiilor din familii cu venituri reduse şi să reconstruim Satul de Vacanţă 'Amza Pellea' care, în 1979, a fost dat pentru activitate şcolară. Acolo am fost şi eu când am fost elev. Era pentru copiii care nu aveau posibilităţi materiale. Era ceva mirific, cu căsuţe, unde o săptămână stăteai izolat de casă şi învăţai multe lucruri. Plus că zona este minunată, pentru că satul este într-o pădure de salcâm, la 1,5 kiilometri de ieşirea din municipiul Băileşti. (...) Căsuţele nu au fost eligibile, însă, după finalizarea proiectului antreprenorii din Băileşti doresc să ne sprijine cu aceste căsuţe şi sperăm să aducem la viaţă un proiect despre care multe generaţii au spus 'şi eu am fost la satul de vacanţă Amza Pellea şi a fost deosebit'. Sunt două hectare ca areal, în mijlocul unei păduri de salcâm de circa 16 hectare, o pădure ţărănească, tânără, care este în refacere, pentru că după 1989, mai exact în 1992, a fost tăiată. (...) Avem două clădiri construcţii cu etaj, care vor fi reabilitate, iar aici vor fi săli de curs şi pentru activităţi practice specifice meşteşugurilor tradiţionale, astfel încât tinerii să înţeleagă de unde venim, care ne sunt tradiţiile şi obiceiurile, că trebuie să ne cunoaştem trecutul şi cel mai important: că nu trebuie să îl uităm"", declara Costel Pistrițu, primarul din Băileşti, anul trecut, pentru Agerpres.

Satul de vacanță este situat în aria de protecție specială avifaunistică ROSPA 0154 Galicea Mare – Băilești.

Publicul poate depune observații pentru Proiectul "Construcție, modernizare și reabilitare sat de vacanță în municipiul Băilești", propus a fi amplasat în Băileşti, zilnic, la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj, e-mail: office[@]apmdj.anpm.ro, fax: 0251/419035.

Sursa foto cover: Adevărul 

Foto interior: Agerpres

Sursa video: Facebook/Bailești Istoric/zaibăr.ro

preluare ziaruldecraiova.ro