De ce nu lasam calafetenii sa decidă bugetul ! Ne e frica ca se dovedesc mai destepti decat primarul si conducerea primariei ?

De ce nu lasam calafetenii sa decidă bugetul ! Ne e frica ca se dovedesc mai destepti decat primarul si conducerea primariei ?

Legea spune ca bugetul orasului trebuie pus in dezbaterea publica cel putin 14 zile inainte de a fi supus votului consilierilor . Supus votului este un fel de a spune , pentru ca de obicei  , primarul care detine majoritatea isi impune viziunea . Dezbaterea  , daca are loc ,  este o targuiala cu proprii consilieri care pot sa vina cu vreo propunere mai interesanta sau pot renunta la acea propunere daca primarul le rezolva vreo problema personala  . Mai sunt si cazuri de primari care se cred a doua coborare pe pamant a mantuitorului . In cazul acestora , numai ei au dreptate , ei se pricep la toate , de la plantat panselute pana la fizica cuantica si teoria haosului . Nu vorbim despre actuala administratie in special ci despre cum merg treburile de obicei .

Au fost si cazuri cand au fost realizate dezbateri cu cetatenii insa bugetul a fost realizat in general tot cam asa cum a dorit primarul sau gruparea care detinea majoritatea in Consiliul Local . Rezultatele s-au vazut . Au fost create bugete in urma carora investitiile aproape au disparut ,  in schimb a crescut numarul angajatilor mai ceva decat economia chineza . Se continua achizitia de bunuri si servicii care nu sunt intotdeauna necesare , se continua si realizarea de studii de fezabilitate care nu intotdeauna isi gasesc intrebuintare .

Ce ar fi ca macar o data sa lasam locuitorii Calafatului sa decida cum va fi cheltuit bugetul orasului ? Nu avem nici un economist cu o mare valoare academica printre noi ca sa spunem ca exista o autoritate superioara . Nici primarul si nici majoritatea consilierilor nu au studii serioase sau expertiza economica decenta ca sa previzioneze niste investitii intr-un cadru general bazat pe o dezvoltare viitoare . Asa ca de ce sa nu lasam locuitorii orasului sa decida ? Exista solutii . Se pot face intalniri cu oamenii , se pot face sondaje online privind oportunitatile , se poate discuta cu societatea civila ( cata mai exista ) , cu patronatul pentru ca sindicate nu avem , cu profesorii , cu medicii , etc .

Ne este teama ca se vor dovedi mai destepti decat primarul si unii dintre consilieri ? Nu e nici o problema pentru ca doar ei se considera cei mai destepti . Atat timp cat sunt in functii , dupa ce le pierd redevin oameni normali .

Asa cum am mai spus , materialul de mai sus nu se refera neaparat la acuala conducere a primariei ci la niste metehne care se perpetueaza .