Vortexul polar loveşte România din plin! Vom avea o iarnă geroasă şi cu multă zăpadă, avertizează specialiştii
După câteva zile de temperaturi de peste 25 de grade Celsius, vortexul polar loveşte România din plin. Vremea se răceşte brusc, iar vântul şi ceaţa îşi fac simţită prezenţa în aproape toată ţara. Practic, în zilele următoare vom avea parte de o toamnă adevărată.
De asemenea, specialiştii meteo anunţă că iarna aceasta va fi una geroasă şi cu multă zăpadă. Ciclonul de aer rece care s-a format deja deasupra Polului Nord joacă un rol esenţial în circulaţia aerului rece din Europa, Statele Unite ale Americii şi Canada. Odată slăbit, acesta înaintează spre sud şi aduce frig şi precipitaţii din belşug.
Vortexul polar loveşte România
Gata cu vremea caldă! Mijlocul lui octombrie aduce temperaturi scăzute, vânt puternic şi ceaţă în aproape toată ţara. Conform ANM, vortexul polar loveşte România ceea ce înseamnă că valorile termice scad brusc. Se întâmplă chiar de miercuri, 16 octombrie, când vom avea parte de frig şi de brumă.
"Începând cu mijlocul acestei săptămâni, vremea va deveni rece pentru aceastã datã în majoritatea regiunilor din țară. Astfel, valorile termice se vor menține apropiate de normalul datei din calendar doar în zonele din vestul țării.
Cerul va fi variabil, cu înnorări şi izolat ploi slabe, în est şi în extremitatea de sud-est a teritoriului. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri în centrul şi sudul Moldovei, Bărăgan, Dobrogea, sudul Banatului, vestul şi sudul Olteniei. Temperaturile maxime se vor încadra între 6 şi 18 grade, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între -4 şi 6 grade Celsius", spun specialiștii de la Administraţia Naţionala de Meteorologie.
Iarnă grea şi geroasă, în România
Specialiştii de la Severe Weather Europe avertizează că Europa va avea parte de o iarnă grea. Conform studiilor recente, acoperirea extinsă de zăpadă din emisfera nordică joacă un rol crucial în determinarea tiparelor meteo din iarnă, afectând în mod indirect vortexul polar. În cazul în care acesta este puternic, frigul rămâne în regiunile polare, însă dacă acesta slăbeşte, aerul rece ajunge în Europa, America de Nord şi Canada.
Acest lucru pare să se întâmple în această iarnă, astfel că meteorologii anunţă că în următoarele luni vom avea parte de ger, dar şi de multă zăpadă.
„Un vortex polar puternic înseamnă o circulație polară stabilă, care menține aerul rece în regiunile arctice. Un vortex polar slab poate duce la pătrunderea aerului rece în regiunile temperate, cum ar fi Statele Unite și Europa.
În anii cu o acoperire mai mare de zăpadă în octombrie, vortexul polar a fost mai slab, ceea ce a dus la ierni mai reci în regiunile temperate”, explică cercetătorii.