Ștefan Iordache – Mefistofelicul

Ștefan Iordache – Mefistofelicul

Azi, Ștefan Iordache, ar fi împlinit, 81 de ani! Impunător, sofisticat în interpretare, în ciuda aparențelor pudic, rar improviza, aprecia mirosul pardoselii scenei în detrimentul peliculei, când voia să-și „răscolească” trecutul apela la „martori” suferinzi precum inseparabilul Gigi Dinică.

Editorial de Vali Savadosi 

Actor desăvârșit, avea privirea aia, neagră, hipnotică de oltean ( Calafat ) nemulțumit și…. băiețaș de cartier ( Rahova – Sebastian ), dar nu antisocial ci aceea de sufletist, iubitor de prieteni, viață, locuri….

Stefan Iordache
Foto: Facebook

Însoțit și dominat de neajunsurile copilăriei, sărăcia și educația precară care i s-au fixat în inimă, chiar dacă mai târziu datorită unei șanse „astrale” a reușit în arta teatrală și cinematografică. La maturitate, modificările comportamentale s-au datorat anturajului artistic, boemei subțiri și dorinței agresive de a-și face pierdut trecutul, desconsiderat de colegi, privit cu neîncredere de anturajul din Cartier ( Rahova v-a rămâne întotdeauna sensibilă, răzbunătoare celor care o trădează pentru, Jianu, Cotroceni etc.), Discreditat de profesorii și partenerii de scenă din cauza educației și limbajului modest, nemanierat, ei fiind crescuți și dezvoltați în alte epoci, cu institutori particulari având pianul și violoncelul pe post de tovarăși de joacă, ignorat în dragoste de partenere sensibile la bunele maniere și toleranța la crizele de răzgâiate, din cauza tandreței exagerate a unor părinți răsfățați ai lui…. Hippocrate. Alegea ( și era ales ) compania din mediul din care provenea, copii săraci din cartiere mărginașe cu miros și „faună” pestilențial – infracționale ( Giulești – Sârbi, Mărgeanului, Colentina: Gigi Dinică, Marinuș Moraru, chiar Victor Rebenciuc (V. R. însă până la întâlnirea cu fiica Colonelului, responsabil cu reeducarea și excluderea definitivă a „speologilor” detașați la…. Izverna…. ea o talentată și distinsă artistă care ar fi putut deveni o celebritate dar…. comodă…. și înțelegătoare a calităților și creațiilor imense ale lui V. R., fabulos actor, îl consider în primii 5 de la : Tony Bulandra, Antoniu, Vraca, Beligan, Răuțchi, până la : George Constantin, O. Cotescu, Giugaru, M. Albulescu, T. Caragiu, F. Etterle, C. Codrescu, Beligan, Dem Rădulescu, Birlic, I. Finteșteanu, etc. dar „neplăcut” din cauza exprimării unor poziții politice neclare, n-avea nevoie e prea…. Mare, a limbajului abrupt, grosier (( îl bănuiesc că și aici joacă de fapt un rol, ca să ascundă sau să-și creeze o…. dovadă !!!! )) de pe urma căreia, pe nedrept, a pierdut lupta cu…. Titanii ). Toți, indiferent de valoarea și nivelul profesional atins, au rămas, din păcate : complexați, timizi, invidioși, „tulburați” social și…. sufletește.

Avea vocația prieteniei, la El prietenia era : de durată, o efuziune pornită din suflet, o reușită a unei relații, o cultiva ca să reziste la toate eșecurile, dezamăgirile soartei și avea răbdare, putere să o aștepte, să o…. Înțeleagă…. deoarece era : orgolios, vanitos, mândru ca orice oltean, îndrăzneț, demn.

Muncitor, timid, modest, discret, plin de frământări – griji-lacrimi, chinuit și depersonalizat de…. „personajele” cărora le-a dat viață, a reușit prin talent, șansă, consum și ardere să ne impresioneze ( rămân totuși adeptul părerii că dacă Dan Nuțu nu „defecta”, atât Ș. I. cât și Pino Caramitru chiar merg mai departe la Gigi Visu aveau traseul artistic, dacă nu îngreunat, cel puțin…. întârziat….

De amintit relația ( rar asumată ) cu Irina Petrescu, acest Ianus, cu o față delicată, sensibilă, profundă și cealaltă, dezinvoltă, dezinhibată, cinică care l-a consumat… ( precum relația…. Irinei…. cu Liviu Ciulei…. (( și el la rândul său dominat de… inteligenta ironică, inspirația, poezia…. Clody Berthola )).

Etichetat ca actor uriaș, emblema și simbolul unei generații, Ș. I. a reușit să-și folosească calitățile și mijloacele de exprimare dobândite în teatru, să le aplice cu măiestrie în rolurile din film, ( rolul din filmul – teatru Ciuleandra lui Sergiu Nicolaescu, memorabil ) precum L. Olivier, P. Noiret, Alec Guinness, Montgomery Clift, Tom Courteney sau mai recent A. Hopkins).

Dumnezeu să-l odihnească!

Editorial de Vali Savadosi 

Preluare https://newsbucuresti.ro