Poți conduce o mașină cu cutie manuală dacă ai făcut școala pe o mașină cu cutie automată?

Poți conduce o mașină cu cutie manuală dacă ai făcut școala pe o mașină cu cutie automată?

Nu se aplică nici o sancțiune participanților la trafic care sunt depistați conducând o mașina cu cutie manuală dacă aceștia și-au obtinut permisul conducând o masina cu cutie automată, conform legilor române în vigoare la momentul acesta.

ATENȚIE dacă vreți să conduceți în străinătate. În multe state membre UE nu poți conduce o mașină cu cutie manuală dacă ai făcut școala pe o mașină cu cutie automată!

Restricțiile legate de permisul de conducere din codul penal menționează că este pedepsită cu închisoarea conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către un șofer a cărui permis este necorespunzător cu categoria sau subcategoria vehicului respectiv.

Iar legea definește categoria B astfel: “Autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8”.

Deci fără nici o mențiune la tipul de cutie de viteze, motorizare sau alte dotări ale mașinii.

În concluzie, prevederile legale cu privire la acest caz particular sunt intrepretabile dar cel mai important lucru este că acțiunea de a conduce un autovehicul cu o cutie manuală în cazul în care conducătorul a obținut permisul pe o mașina cu cutie automată nu este definită ca fiind o infracțiune si nu va fi sancționată.

ORDIN nr. 268 din 8 decembrie 2010

Articolul 15

(3) Posesorii permiselor de conducere în care se găsesc menţiuni privind dreptul de a conduce autovehicule cu transmisie automată, care solicită obţinerea dreptului de a conduce autovehicule cu transmisie manuală din aceeaşi categorie, trebuie să susţină o nouă probă practică, sub condiţia prezentării documentului al cărui model este prevăzut în anexa nr. 9, care atestă efectuarea, într-o şcoală de conducători auto, a unui număr de cel puţin 6 ore de conducere practică a unui autovehicul cu transmisie manuală.

Acest al doilea articol citat este in continuare in vigoare dar cu doua mentiuni foarte importante:

In primul rand, conducatorii auto care au obtinut permisul de conducere pe o masina cu cutie automata vor primi un permis care sa indice acest lucru. Aceasta mentiune este semnalata cu codul “78” in dreptul categoriei B.

Acest articol face referire la pasii necesari pentru a elimina respectiva restrictie de conducere de pe permis, si anume sustinerea unei noi probe practice dupa prezentarea unei anexe care atesta efectuarea a unui numar de cel putin 6 ore de conducere a unui autovehicul cu transmisie manuala in cadrul unei scoli auto.

A doua mentiune si cea mai importanta este ca acest articol nu prevede nici un fel de sanctiune pentru situatia in care un participant la trafic este depistat conducand o masina cu cutie manuala chiar daca permisul acestuia include restrictia “78”.