Medic celebru din Dolj cecetat pentru uciderea a patru pacienți

Medic celebru din Dolj cecetat pentru uciderea a patru pacienți

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au dispus, ieri, plasarea sub control judiciar a medicului craiovean Alin Demetrian, suspectat de comiterea a patru infracţiuni de ucidere din culpă. Potrivit oamenilor legii, medicul ar fi responsabil pentru decesul a patru pacienţi. Aceştia din urmă ar fi decedat în urma unor intervenţii chirurgicale, respectiv prelevarea de probe biopsice. Anchetatorii au detaliat îmrejurările în care şi-a pierdut viaţa unul dintre pacienţi.

Potrivit oamenilor legii, medicul este cercatat pentru comiterea a patru infracţiuni de ucidere din culpă, în forma culpei medicale.

„În fapt, bărbatul, în calitatea sa de medic, în cadrul unei unități medicale din municipiul Craiova, este bănuit că ar fi efectuat patru intervenții chirurgicale, respectiv prelevarea de probe biopsice, ulterior intervenind decesul a doi bărbați de 76 și 77 de ani, din Craiova și Plenița, respectiv două femei, de 64 și 66 de ani, ambele din Târgu Jiu.
În urma cercetărilor efectuate și a probatoriului administrat, bărbatul a fost reținut, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii a patru infracțiuni de ucidere din culpă, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj”, au precizat oamenii legii.

Sub control judiciar după decesul a patru pacienţi

În cursul zilei de ieri, medicul a fost dus la Parchetulul de pe lângă Judecătoria Craiova. După audieri, procurorii au dispus plasarea medicului sub control judiciar.
„Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de medicul chirurg Demetrian Alin – Dragoş, angajat al Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, cu privire la săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă ca urmare a culpei medicale”, au transmis procurorii.

Pacient mort după o mediastinoscopie cervicală

Anchetatorii au detaliat îmrejurările în care şi-a pierdut viaţa unul dintre pacienţi. Decesul a survenit în septembrie 2019, susţin anchetatorii.

„La data de 13.09.2019, în calitate de medic operator principal, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, ca urmare a nerespectării măsurilor de prevedere pentru exercitarea profesiei de medic, specialitatea chirurgie toracică, Demetrian Alin-Dragoş a efectuat în mod necorespunzător o mediastinoscopie cervicală anterioară tip Carlens asupra pacientului B.D. în timpul căreia a secţionat accidental trunchiul brahiocefalic drept al pacientului, provocându-i o hemoragie externă masivă care a condus, în dimineaţa zilei de 14.09.2019, la moartea violentă a pacientului, între actul medical efectuat de către inculpat şi decesul pacientului existând legătură de cauzalitate directă necondiționată”, au explicat procurorii craioveni.

Aceştia din urmă au mai susţinut că alte trei decese ar fi survenit în împrejurări asemănătoare.

O surpriză pentru Spitalul de Urgenţă Craiova

În cursul zilei de ieri, reprezentanţii Spitalului de Urgenţă Craiova au emis un punct de vedere oficial despre acesată situaţie. Pe scurt, conducerea unităţii medicale a explicat că nu a fost informată despre acestă anchetă.
„În mod oficial, SCJU nu a fost informat despre măsurile dispuse într-o astfel de anchetă. Este o surpriză pentru noi, nu țin minte sa fi existat astfel de acuzaţii. Însă spitalul nu este nici organ de anchetă, nici comisie de malpraxis, astfel încât nu ne putem pronunța cu privire la acuzații și nu putem emite vreo sentința. Nu putem decât să lăsăm organele abilitate să cerceteze și să punem la dispoziție documentele solicitate”, a trasmis conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova.

Uciderea din culpă

Potrivit Codului Penal, uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
Dacă au decedat două sau mai multe persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu jumătate.