In 10 ani Calafatul va ramane cu o scoala si un liceu iar spitalul va ajunge un fel de policlinica !

In 10 ani Calafatul va ramane cu o scoala si un liceu iar spitalul va ajunge un fel de policlinica !

Calafatul va ramane cu o scoala , un liceu iar spitalul va deveni o policlinica , in zece ani . Maxim .

Vinovat ? Sporul demografic negativ . De ce e negativ ? Din cauza degradarii economice a orasului .

Degeaba construim gradinite si crese pentru ca nu vom avea copii care sa le ocupe .

S-au inchis scolile din Ciupercenii Vechi , Golenti si Basarabi iar in ritmul actual vom ramane cu o scoala generala si un liceu in urmatorii zece ani . De asemenea scaderea demografica a intregii zone va reduce semnificativ nu numai bugetul local dar si numarul serviciilor medicale . In acest fel in timp sectii intregi vor fi inchise . Reformele acestea administrative sunt prevazute in PNRR pentru cine a reusit sa le citeasca . Veniturile din pensii vor scadea atat natural cat si prin constrangerile aceluiasi PNRR care limiteaza cuantumul pensiilor la 9,4% din PIB fata de aproximativ 11% cat este acum . Veniturile din pensii reprezinta aproximativ 50% din banii lichizi aflati in oras .

In conditiile disparitiei a unei scoli , a unui liceu si a redimensionarii spitalului , cateva sute de bugetari isi vor pierde locurile de munca sau vor parasi orasul . Asa cum am mai spus , odata cu intrarea in Schengen se vor reduce posturile in zona vamei si a politiei de frontiera iar reducerea veniturilor va duce la restrangeri masive in cazul angajatilor primariei si al altor institutii bugetare . Toate astea vor insemna doar continuarea depopularii orasului aflat intr-un cerc vicios fara iesire . Toate aceste reforme administrative sunt prevazute in PNRR si pot fi intelese daca ai un strop de expertiza economica si administrativa .

Singura solutie este redezvoltarea economica care se face doar cu facilitati fiscale si economice . Nu trebuie sa ne mai bazam pe guvern si pe proiecte gigantice pentru ca nu se vor mai intampla . Ultimele minciuni le-am vazut in urma cu un an de la actualul guvern . Asa cum spuneam atunci , nici una dintre promisiuni nu va fi indeplinita pentru ca nu existau resursele financiare in buget si era logic pentru oricine facea un minim efort intelectual sa citeasca un buget si o prognoza bugetara viitoare .

Din pacate suntem tot in niste filme de prin anii ' 60 . Plantam panselute , mai asteptam niste bani guvernamentali , mai angajam cate un nepot in timp ce orasul se scufunda sub ochii nostri .

Deschideti ochii cat mai este timp .