Tradiții de Revelion: De ce e bine să ai măcar o rămurică de vâsc la trecerea dintre ani

Tradiții de Revelion: De ce e bine să ai măcar o rămurică de vâsc la trecerea dintre ani

Vascul este o planta parazit despre care se spune ca te fereste de ghinioane daca o ai in casa in noaptea dintre ani. Potrivit traditiei populare, in orice casa trebuie sa existe cel putin o ramurica de vasc pentru a tine ghinioanele la distanta.

Daca ne-am obisnuit sa vedem traditia vascului de Craciun, din filmele americane, in Romania, traditia de demult spunea ca vascul trebuie sa se regaseasca in casele oamenilor in noaptea de Revelion.

Ce este vascul

Vascul (Viscum album) este o planta parazit care creste pe crengile copacilor si se hraneste cu substante nutritive pe care le extrage din acestea.

Acesta este originar din Europa si Sud-Vestul Asiei si, desi este o planta parazit care creste pe crengile copacilor, rar se extinde excesiv pe un singur copac si aproape niciodata nu duce la distrugerea acestuia, potrivit acasa.ro.

Vascul la romani, traditie de Anul Nou

Romanii obisnuiesc sa aduca in casele lor vasc pentru noroc, in noaptea dintre ani.

In traditia populara se spune ca cei casatoriti, dar si cei care urmeaza sa se casatoreasca vor avea noroc in viata de cuplu daca se saruta sub vasc la miezul noptii, de Revelion.

Mai mult, in unele zone se spune ca cei care se saruta sub vasc urmeaza sa se logodeasca in anul ce urmeaza.