Inteligența artificială folosită de infractori în videoclipuri false pe internet!

Inteligența artificială folosită de infractori în videoclipuri false pe internet!
Turcescu, Esca, Rifai vizați de escrocherii online. Ultimul folosit este ministrul energiei, Sebastian Burduja.
În ultimul timp, cu toții ați văzut pe rețelele sociale, videoclipuri cu vedete care te îndeamnă să investești banii la diverse companii din domeniul energiei, cu promisiunea de câștiguri sigure și imediate. Cel mai întâlnite sunt Hidroelectrica, Romgaz, etc.
Infractorii folosesc imaginea și vocea unor persoane publice distorsionate cu ajutorul inteligenței artificiale pentru a vă convinge să cumpărați acțiuni la diverse firme.
Ultimul pe listă este însuși ministrul energiei care a și depus plângere penală în acest sens.
"Am depus astăzi o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva utilizării tehnologiei deepfake pentru înşelarea cetăţenilor în achiziţionarea de servicii false de investiţii în domeniul energiei. Aceste fapte reprezintă infracţiuni grave, nu doar împotriva individului, ci şi împotriva securităţii naţionale a României. În data de 19 ianuarie 2024, pe o pagină falsă de Facebook denumită "HTPPY", a fost postat un videoclip deepfake în care am fost reprezentat promovând fals o schemă de investiţii inexistente a companiei ENEL. Videoclipul a folosit în mod fraudulos imaginea mea şi vocea mea pentru a convinge publicul să investească într-o platformă fictivă. Această acţiune nu doar că a înşelat publicul, dar a şi denigrat reputaţia mea şi a instituţiei Ministerului Energiei", a precizat ministrul, potrivit unui comunicat al instituţiei.
Tehnologia deepfake, care utilizează inteligenţa artificială pentru a crea conţinut fals, devine o ameninţare tot mai mare la adresa democraţiei constituţionale prin răspândirea dezinformării, precizează Burduja.
"Ca fost ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, am avut onoarea de a contribui la adoptarea Legii securităţii cibernetice, care a recunoscut oficial această ameninţare (conform litera p a articolului 3 din Legea nr. 51/1991). Fac un apel ferm către toţi cetăţenii să rămână vigilenţi şi să evite capcanele deepfake, precum şi site-urile fictive care solicită transferuri financiare. Este crucial să conştientizăm că, în domeniul energetic, atunci când se anunţă vânzarea de acţiuni sau emiterea de obligaţiuni, acestea se fac întotdeauna prin canale oficiale şi sigure, cum ar fi Bursa de Valori sau alte instituţii financiare recunoscute", a subliniat oficialul.
Potrivit acestuia, nicio companie serioasă nu va solicita plăţi prin canale electronice nesigure sau prin linkuri plasate în comentariile postărilor de pe reţelele sociale. Aceste metode sunt adesea folosite de infractori pentru a înşela şi a obţine ilegal fonduri de la persoane neinformate.