Azi lautari , maine bugetari . Continuarea angajarii pilelor , rubedeniilor si lipitorilor de afise bătătoresc drumul distrugerii Calafatul .

Azi lautari , maine bugetari . Continuarea angajarii pilelor , rubedeniilor si lipitorilor de afise bătătoresc drumul distrugerii Calafatul .

Continuarea angajarii pilelor , rubedeniilor si lipitorilor de afise bătătoresc drumul distrugerii Calafatului . Nu este prima administratie care face asta si probabil ca nu va fi nici ultima . Insa suntem foarte aproape de punctul fara de intoarcere . Asta deoarece economic  , localitati ca a noastra , fara posibilitatea atragerii unor investitii majore se indreapta catre furtuna perfecta .

An de an  , vom asista la o reducere a veniturilor bugetare din cauza colapsului economic deoarece retailerii veniti in Calafat isi platesc impozitele datorate bugetului central acolo unde au sediul social iar micile afaceri inchise vor produce doar gauri neacoperite de nimeni . 

Scaderea cotei TVA si a impozitului pe venit vor afecta bugetul pe o perioada indefinita  , insa mult mai grav este faptul ca alocarile de la bugetul de stat vor fi din ce in ce mai mici din cauza constrangerilor majore legate de scaderea anuala cu peste 1,5% a deficitului bugetar la nivel national .

Dramatic va fi insa la urmatorul recensamant cand vom vedea ca numarul calafetenilor este tot mai mic si in consecinta vor fi si alocarile bugetare de la nivel central . De aceeasi situatie se va lovi si spitalul care va avea tot mai putini locuitori carora sa le deconteze servicii medicale , iar cu trecerea timpului decontarea serviciilor va fi din ce in ce mai dificila , deoarece Ministerul Sanatatii va continua sa gaseasca solutii pentru eliminarea pierderilor si a decontarii serviciilor medicale nejustificate , reglementarile privind concediile medicale fiind doar primul pas .

Disparitia naturala a pensionarilor , scaderea demografica , disparitia unor bugetari platiti de stat ( din motive de Schengen ) va duce la scaderea si mai drastica a veniturilor la bugetul local .

In acelasi timp inflatia galopanta va creste cheltuielile administrative ale primariei ,  in special in zona utilitatilor si a materialelor de stricta necesitate scazand si mai mult bugetul de investitii pana in momentul in care nu vom avea bani sa asiguram cofinantarile pe fonduri europene . La fel de important este faptul ca din cauza cresterii sensibile a preturilor materialelor de constructii  , multe dintre investitiile prognozate nu vor mai putea fi realizate si vor fi amanate pana cand cheltuielile administrative vor strivi bugetul local si nu vor mai exista bani de investitii .

Acela va fi momentul in care Calafatul se va afla in ochiul furtunii perfecte , in care solutiile nu vor mai exista si nu vom mai putea accesa nici macar fonduri europene iar guvernul va fi in imposibilitatea sa ajute primariile din cauza reducerii deficitului bugetar impus de Comisia Europeana . Cresterea cheltuielilor administrative ne vor impiedica sa putem accesa imprumuturi deoarece se va inchide fereastra bugetara a solvabilitatii .

Desi unii  functionari din primarie par a sesiza dezastrul care se apropie , politicienii care ne conduc traiesc inca intr-o bula in care se pare ca imponderabilitatea ii face imuni la semnalele venite din mediul economic si financiar . Se fac planuri pentru noi angajari iar pe marginea terenului se incalzeste o alta divizie de amante , neveste , rubedenii si lipitori de afise pe principiul : azi lautari , maine bugetari .