Calafatul nu isi poate reveni cand 75% din buget se cheltuie pe salarii si doar 10% sunt investitii !

Calafatul nu isi poate reveni cand 75% din buget se cheltuie pe salarii si doar 10% sunt investitii !

Aproximativ 75% din bugetul Calafatului se duce pe cheltuieli de personal ,  directe sau indirecte . Vorbim de bugetul real al orasului , nu de cel consolidat care cuprinde salariile din invatamant .

Desi orice primar va face tot felul de artificii ca sa va convinga ca alocarile salariale sunt mai mici , diferenta se regaseste in prestari servicii sau alte metode de a plati diverse persoane mai mult sau mai putin justificat .

Asa ca dincolo de salariile pe care le vedeti la organigrma , tot salarii se ascund de fapt in contractul cu firma de paza sau cu societatea care asigura mentenanta centralelor termice de la scoli . Zilierii care nu se justifica pentru o administratie care ne-a promis ca a angajat muncitori sunt tot niste cheltuieli salariale . La clubul de fotbal , banii primiti de fotbalisti in baza legii sunt tot cheltuieli salariale . Dincolo de toate acestea fiecare angajat genereaza anumite costuri care sunt foarte usor de identificat pentru oricine pune putin mana pe carte si invata putina administratie . 

Ceea ce nu inteleg primarii care angajeaza toti lipitorii de afise , a caror singura activitate este sa scrie pe facebook , ca in momentul in care a facut o angajare nejustificata pun in carca orasului salariul acelui om poate pentru zeci de ani , iar in spatele statului pensia , deoarece este foarte greu sa dai afara un bugetar in actualele conditii legislative .

Nici un primar care nu face o restructurare in primul an de mandat , nu o va mai face dupa aceea pentru ca primii care ar pleca ar fi chiar cei angajati de catre el .

Din aceasta cauza bugetul pentru investitii a scazut la 10% iar acum primarii se lauda cu cu cate un sens giratoiu minuscul sau wc , lucruri pe care primarilor din urma cu 10-20 de ani le-ar fi fost rusine sa le mentioneze la capitolul realizari .

A fost votata si platita o strategie de dezvoltare insa nu vedem absolut nici un semn ca aceasta s-ar respecta .

Pana nu vom reusi sa inversam tendinta aceasta suicidala bugetar si sa ne concentram pe lucruri cu adevarat importante cum ar fi dezvoltarea economica orasul nu va iesi de pe orbita disparitiei pe care s-a asezat cu mai multa determinare decat un satelit rusesc .