Peste 30 de cai au fost botezați la Băilești, de Bobotează, în cadrul unui evenimet organizat în fiecare an și care are o tradiție de peste 100 de ani.

Localnicii spun că este un obicei din bătrâni, iar animalele care sunt stropite cu apă sfințită sunt ferite de boli, blesteme și au putere de muncă tot anul.Încă de la primele ore ale dimineții, în ciuda frigului, localnicii din Băilești s-au adunat în fața salii sportului „Ada Nechita” pentru a admira cele mai frumoase exemplare de cabaline din zonă. Locul s-a transformat într-un hipodrom, unde peste 30 de cai s-au întrecut pentru titlul de cel mai frumos exemplar din orașul lui Nea Mărin. După ce proprietarii au defilat cu animalele, a urmat „botezul cailor”, un obicei moștenit din străbuni. Animalele sunt stropite cu apă sfințită de către preot pentru a avea putere de muncă, a le feri de boli și blesteme. După botez, un juriu a decis că iapa Casandra este câștigătoarea din acest an a premiului pentru cel mai frumos exemplar.

„Mă așteptam să câștig, este cea mai frumoasă, este o iapă foarte inteligentă, crescută la hipodromul din Ploiești. O am de doi ani și o antrenez pentru concursuri mult mai grele, cu premii de patru, cinci mii de euro”, a declarat Trache Florin, proprietar. Favoritul celor prezenți a fost poneiul Spartan, care a câștigat doar locul trei, deși în urmă cu două ediții a reușit sa câștige premiul cel mare. Cornel Pistrițu, primarul municipiului  Băilești, a declarat că are întocmit un proiect pentru construcția unui hipodrom cu o lungime de 900 de metri și a unei școli de echitație.

„Vreau să facem o școală de echitație, de unde proprietarii de cai își vor lua diplome pentru a oferi cursuri tuturor celor interesați. Noi nu avem munte, nu avem mare, dar turiștilor care vin sa viziteze casa lui Amza Pelea le vom putea propune în viitor să ia lecții de echitație. De asemenea, sperăm ca în scurt timp, să demarăm construcția unui hipodrom, unde se vor organiza competiții pentru toți iubitorii de cabaline din zonă”, a explicat Pistrițu.

Facebook Comments

Lasă un răspuns