Terapii inovatoare în privița vindecării diabetului de tip 1

Terapii cu celule stem au potențialul de a vindeca diabetul zaharat în viitorul apropiat

Milioane de oameni pe intreg globul suferă de diabet. După cum bine știm, există diferite tipuri de diabet, fiecare necesitând o modalitate diferită de tratament. În cazurile mai norocoase, boala poate fi ținută sub control cu ​​o dietă strictă și exercițiu. Unii indivizi au nevoie de medicamente pentru a-și regla nivelul glicemic din sânge, în timp ce alții necesită administrarea insulinei.

Pentru acei oameni care sunt dependenți de insulină, viața poate fi destul de constrânsă și stresantă. Numărarea carbohidraților la fiecare masă, măsurarea insulinei de mai multe ori pe zi (chiar și în timpul nopții) și vigilența constantă pentru a evita hiperglicemia și formarea corpilor cetonici, precum și hipoglicemia foarte periculoasă. Diabetul de tip 1, sau diabetul dependent de insulină, afectează in general copiii și tinerii. Cu toate acestea, există persoane cu diabet zaharat de tip 2 care necesită injecții cu insulină. Fără discuție că existența acestor persoane poate fi destul de provocată. Complicațiile sunt frecvente și boala poate afecta alte aspecte ale vieții și sănătății lor.

Din fericire, companii precum Vertex Pharmaceuticals și ViaCyte, Inc., lucrează în paralel pentru a dezvolta o modalitate de tratament inovatoare: terapia cu celule stem. Există un impediment principal cu astfel de abordări: organismul diabeticilor atacă celulele ß implantate cu același proces de atac autoimun care distruge inițial celulele pancreatice producătoare de insulină. Diabetul de tip 1 este, până la urmă, o afecțiune autoimună.

Ambele companii sunt pionieri în știința posibilității. Prin diferite metode de terapie cu celule stem, cum ar fi încapsularea și alterarea genetică a celulelor implantate, ei caută să obțină un remediu funcțional pentru această boală ireversibilă. Vertex a anunțat recent că a tratat cu succes un pacient în primul lor studiu, cu o terapie numită VX-880. Au implantat celule producătoare de insulină într-un pacient și rezultatele au fost mai mult decât satisfăcătoare. Nu numai că nevoia pacientului de insulină a scăzut cu 91% într-o perioadă de 90 de zile, dar au început să își regleze propria insulină și glucagon (ambii hormoni care reglează nivelul glicemic din sânge). A existat o îmbunătățire semnificativă și a nivelului de Hb1A1c. Pacientul fusese diagnosticat cu diabet de tip 1 în urmă cu peste 40 de ani, suferea de episoade hipoglicemice și nu producea singur insulină. Odată cu terapia cu celule stem VX-880, pacientului i s-au administrat si agenți imunosupresori pentru a preveni un atace autoimun asupra noilor celule ß. Cu puține efecte secundare, rezultatele au fost foarte promițătoare.

ViaCyte, Inc., o companie medicală privată din San Diego, California, lucrează de asemenea la promovarea terapiei cu celule stem pentru diabetul de tip 1. Ei folosesc o metodă de încapsulare pentru a izola celulele stem, o tehnică care împiedică sistemul autoimun al organismului să atace celulele ß nou implantate. Intentia este de a permite acestor noi celule implantate capacitatea de a funcționa optim, dar și de a primi nutrienți și oxigen din organism. În ambele cazuri, modalitatea ideală de tratament ar fi excluderea administrării agenților imunosupresori.

Provocările sunt multe, dar dorința de a găsi un remediu funcțional se dovedește deja a avea succes în multe domenii. Cu companii precum Vertex și ViaCyte, Inc., soluțiile inovatoare dau deja rezultate pozitive. Fără îndoială, suntem la vârful unei revoluții medicale. O terapie de succes cu celule stem ar putea nu numai să schimbe sănătatea generală a milioane de oameni, ci și să le îmbunătățească calitatea vieții și longevitatea.