Scumpiri în lanţ la toate produsele alimentare

Scumpiri în lanţ la toate produsele alimentare
Preţurile au crescut semnificativ
Vom plăti cu toţii preţul războiului din Ucraina. Ne aşteaptă o criză alimentară fără precedent, anunţă, pe rând, liderii lumii, după întâlnirile de foc ţinute la Bruxelles.
Cu Rusia izolată şi Ucraina ruinată de război, "coşul de pâine al Europei" şi al lumii dispare. Cele două ţări asigurau o treime din comerţul mondial de grâu şi orz şi jumătate din cel de ulei de floarea-soarelui. De la începutul războiului şi până acum, adică într-o lună, preţul cerealelor a crescut cu 10%, iar cel al îngrăşămintelor a explodat.
În România, atât preşedintele, cât şi ministrul Finanţelor, fac apel la calm. Spun că nu vom avea o criză alimentară. Dar, recunosc că preţurile vor creşte şi mai mult de atât.
Explozia preţurilor la carburanţi, energie electrică şi gaze, a adus deja scumpiri în lanţ la toate produsele alimentare.
Preţurile au crescut semnificativ de la începutul anului şi până în prezent.
În Guvern s-a discutat despre scăderea cotei de TVA de la 9% la 0% la alimentele de bază. Însă, discuţiile au rămas la stadiu de discuţii, la fel şi reducerea accizelor la carburanţi.