Acasă Monden Poveste memorabila cu Valentin Ghita si Gica Popescu : ” A pus...

Poveste memorabila cu Valentin Ghita si Gica Popescu : ” A pus vinul la fiert si .. „

0
2556

Ieri s-a stins din viață Valentin Ghiță (69 de ani), fost fotbalist și antrenor de legendă al echipei Dunărea Calafat. Din primele informații acesta ar fi suferit un atac vascular cerebral.

Gică Popescu a început fotbalul la echipa locală, Dunărea Calafat. Încă din primii ani ai junioratului, şi-a impresionat antrenorii prin devotamentul de care dădea dovadă.

„Iarna lui ’83 a fost lungă şi grea. Cu zăpezi mari, astfel încât, o vreme, puterea comunistă a decis să se amâne începerea trimestrelor şcolare. Foarte des, curentul se întrerupea. În acea seară, Valentin Ghiţă pusese la fiert o jumătate de litru de vin şi se pregătea să întocmească planul de pregătire al echipei Dunărea Calafat. Afară era un ger cumplit.

Pe la încheieturile ferestrelor se auzea cum şuieră crivăţul… La un moment dat, a ţârâit soneria de la intrare. «Cine-i?». «Eu, domn’ profesor, Gică…». «Ce e, Gică?». «Păi, nu mai facem antrenament?». Antrenorul parcă ezita… «Mi-a fost imposibil să-l amân. Eu stăteam lângă stadion, iar el venise de mai departe, înfofolit până în gât, ca să facă antrenament».

Antrenamentul a durat mai puţin ca de obicei. Dar pentru că a alergat prin zăpada mare până la brâu şi prin gerul care-i biciuia obrajii, Gică a plecat acasă satisfăcut. Valentin Ghiţă l-a condus până mai departe, apoi s-a întors acasă. «M-a impresionat extraordinar gestul acela de a veni să facem antrenament pe o vreme aşa cumplită. Pe drumul spre casă mi-am spus în sinea mea că Gică va ajunge într-o zi mare fotbalist!»” , scrie în cartea „Gică Popescu. Viaţa mea”.

„Pentru că juca la Dunărea, Gică nu primea niciun ban. Ceilalți fotbaliști, seniorii, erau angajați la Fabrica de Conserve și-și luau de acolo salariu. Din când în când, băieții mai mari îi dădeau câte 10 lei ca să aibă de un suc și de o prăjitură”
poveste din cartea biografică a lui Popescu