Nu avem locuri de munca , iar pe cele care le mai avem nu le vrea nimeni

Nu avem locuri de munca , iar pe cele care le mai avem nu le vrea nimeni

Tot mai multe mici afaceri de la Calafat au probleme sau chiar isi trag obloanele din lipsa de personal . In acelasi timp peste 5.000 de calafeteni muncesc peste hotare sau in alte orase . De ce totusi putinele locuri ramase nu isi gasesc doritori . Nu suntem in situatia marilor orase unde piata muncii este suprasaturata de oferte de locuri de munca , nu suntem nici macar in situatia oraselor emergente .

Toata forta de munca , in special tinerii , aleg sa plece pentru ca nu isi mai pot identifica un viitor intr-un oras in care nu vor sa isi mai construiasca o familie . Mare parte din forta de munca bruta pleaca in strainatate iar forta de munca specializata si cu acces la noile tehnologii IT aleg sa isi continue viata in alt oras . 

Mai exista si o categorie a tinerilor care le cumpara parintii sau isi cumpara singuri un loc la stat . Ca dau bani sau sunt angajati pe criterii de rudenie sau politice este cam acelasi lucru . Ei ocupa niste posturi inutile si consuma resursele comunitatii care ar fi mult mai bine directionate in investitii .

Economia privata locala nu poate oferi salarii la nivelul celor din strainate sau din alte orase si astfel putinele locuri de munca existente ajung sa nu fie ocupate .

Principala problema este ca a murit speranta , ca forta de munca activa nu mai reuseste sa identifice solutii de viitor . Orasul are nevoie de un proiect de dezvoltare care sa trezeasca iar speranta , are nevoie de locuri de munca de lunga durata pentru ca doar asa vor apare si doritori pentru locuri de munca sezoniere . 

Degeaba construim gradinite , crese , punem pavele  sau văruim niste monumete . Nu vom avea copii sa umplem gradinitele si vor ramane doar pensionarii care sa admire monumentele  . Orasul are nevoie de proiecte mari care sa aduca locuri de munca . Avem nevoie de un parc industrial si logistic , de port turisitic , de facilitati reale pentru investitorii care doresc sa isi mute afacerile din marile orase unde nu mai gasesc forta de munca . Tinerii calafeteni plecati au nevoie de speranta ca sa se intoarca . Disparand populatia si economia privata vor dispare si majoritatea bugetarilor care nu isi vor mai avea rostul indiferent ca lucreaza la primarie , spital , politie sau alte institutii ale statului . Fara ei orasul va dispare in neant si din pacate va fi o moarte trista provocata de dorinta oamenilor care il conduc de a-si face imagine in detrimentul lucrurilor cu adevarat importante .