Mandate de arestare prelungite pentru uciderea unei persoane cu topoarele la Unirea

0
3202

Judecătorii craioveni au prelungit mandatele de arestare emise pe numele a cinci bărbați din comuna Unirea, în iunie 2020. Inculpații sunt acuzați că, în noaptea de 22 spre 23 iunie, au fost implicați într-o încăierare, în urma căreia un bărbat de 57 de ani a fost ucis. În urma scandalului au fost rănite mai multe persoane, iar două mașini au fost avariate.Potrivit oamenilor legii, scandalul a avut loc pe o stradă din
comuna doljeană Unirea. În conflict au fost implicați opt bărbați. Unul dintre ei și-a pierdut viața din cauza leziunilor suferite.

”Poliţiştii doljeni au fost sesizaţi cu privire la o altercaţie care a avut loc pe o stradă din comuna Unirea. Poliţiştii s-au deplasat imediat la faţa locului, din primele date stabilindu-se faptul că între două grupuri de câte patru persoane, cu vârste cuprinse între 20 şi 57 de ani, toţi din Unirea, a izbucnit un conflict. În conflict au fost folosite obiecte contondente. În urma altercaţiei, două autoturisme au fost avariate şi mai multe persoane au fost transportate la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Din păcate, în drum spre spital, un bărbat de 57 de ani, a decedat”, au precizat atunci reprezentanții IPJ Dolj.

De la amenințări la omor

În urma cercetărilor, polițiștii doljeni au stabilit că între persoanele implicate în scandal exista un conflict mai vechi. De altfel, una dintre persoane depusese o plângere pentru amenințare.”Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat faptul că altercaţia ar fi pornit de la un conflict mai vechi, existent între cele două grupuri. Un tânăr de 22 de ani, depusese înainte cu puţin timp de izbucnirea conflictului o plângere pentru comiterea infracţiunii de ameninţare, împotriva unui bărbat de 30 de ani, ambii fiind implicaţi în altercaţie”, au mai precizat oamenii legii.

Cercetările au fost preluate de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. A fost întocmit un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de încăierare din care a rezultat decesul unei persoane.

În arest pentru încăierarea din comuna Unirea

Pe data de 24 iunie 2020, Tribunalul Dolj a emis mandate de arestare pentru șase persoane implicate în scandal. Ulterior, unul dintre inculpați a fost plasat sub control judiciar. Mandatele de arestare au fost prelungite de instanță în mai multe rânduri. Același lucru s-a întâmplat și pe 15 decembrie. Tribunalul Dolj a dispus menţinerea arestului preventiv față de cei cinci inculpați arestați încă din iunie 2020. Hotărârea a fost contestată la Curtea de Apel Craiova. Înainte de Crăciun, instanța a respins ca nefondate contestațiile formulate de inculpați.

Între timp, în august 2020, procurorii doljeni au dispus trimiterea în judecată a șapte inculpați, dintre care cinci în stare de arest preventiv. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, iar în prezent este în procedură de cameră preliminară.

Încăierarea

Potrivit Codului penal, participarea la o încăierare între mai multe persoane se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Dacă în cursul încăierării s-a cauzat o vătămare corporală uneia sau mai multor persoane și nu se cunoaște care dintre participanți a produs urmările, se aplică tuturor pedeapsa închisorii de la unu la 5 ani. Excepție face victima, care riscă o pedeapsă de la 3 luni la un an.

Când în urma încăierării s-a cauzat moartea unei persoane, pedeapsa este închisoarea de la 6 la 12 ani. Dacă s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, limitele pedepsei se majorează cu o treime.