Magia Taberei Folk de la Calafat… Clara Mărgineanu

0
1126

Sunt dintre cei pentru care ,,Tabăra Folk de la Calafat” este o bornă, un reper, un loc și o stare de spirit unice, de văzut și de trăit… Pentru a rămâne peste timp, de amintit și de povestit.

Îi datorez prietenului Cristian Buică faptul că i-a vorbit lui Dan Vană despre mine și mie despre tabără, cu mulți ani în urmă… De atunci, când timidă m-am apropiat de orașul pe a cărui stemă ar trebui să fie și o chitară, atracția irezistibilă de a fi acolo an de an a fost magnetică. Am participat în ultimii 20 de ani la multe întâmplări cu folk și poezie, dar lumina, bucuria, omenia, generozitatea și firescul clipei care trecea frumos și tihnit așa cum le-am trăit la Calafat, nu am întâlnit nicăieri, vreodată.

Am mai spus și am mai scris că toate acestea se întâmplă după chipul și asemănarea celui care a conceput și realizat acest proiect, cantautorul și poetul Dan Vană, prietenul nostru și al tuturor oamenilor de pe planetă. Știu că dacă i-ar sta în puteri, ar invita în tabără 7 miliarde de oameni, pe care i-ar așeza, cumva, în cercuri concentrice, până ar ocupa întreg globul locuibil. Și, astfel, omenirea ar cânta și ar asculta poezie, timp de 8 zile și nopți, în care pacea lumii ar fi asigurată. Atât de mare este inima acestui om pentru care nu s-au inventat superlative. Am convingerea că de aceea îi și ajută Dumnezeu și reușește în fiecare an să scoată fonduri din piatră seacă sau, pur și simplu, să aștepte, privind calm în largul Dunării, să se deschidă Cerul… Și se deschide. Da, acest eveniment al artei și prieteniei este copilul său de suflet, pe care l-a crescut frumos și maiestuos.

Orașul Calafat are o anume magie în arșița de august, lumina cade și se ridică în acorduri sonore blânde, armonioase iar cei prezenți se lasă invadați de spiritul nobil și demn al lui Dan și al Taberei, într-un spectacol în care, (mie una așa mi s-a părut), oamenii sunt, fiecare în parte, cea mai bună variantă posibilă. Calmi, prietenoși, relaxați, binevoitori. Cine nu reușește asta nici în Tabăra Folk de la Calafat, merită cu dedicație cântecul ,,Probabil, ai o problemă, vezi ce-i de făcut…” cum minunat intonează Dan Vană.

Le mulțumesc prietenilor și colegilor cu care am petrecut zile și nopți de poveste la Calafat. O parte din mine a rămas în inima orașului, altă parte a rămas la Restaurantul O.K., așa că sunt, cumva, acolo, chiar dacă nu sunt. Iar asta va dura până în vecii vecilor, ca și Tabăra Folk. Așa se vede de la mine, așa îmi place să cred.

Te îmbrățișez tare, Dan Vană! Dacă îți va fi dor de mine, va fi suficient să respiri adânc și eu voi ști!

Folk must go on!” tabarafolk.ro

București, 1 august 2019