Cea mai renumită și, fără îndoială, cea mai respectată încă definiție a sănătății, este aceea dată de Organizația Mondială a Sănătății, apărută în preambulul constituirii ei, către sfârșitul anilor ’40. Ea sună cam așa: „Sănătatea e o stare totală de bunăstare fizică, mentală și socială, și nu doar lipsa bolii sau a infirmității fizice”.

Îngrijirea sănătății este știința sau practica dirijată pentru diagnosticul, tratamentul și prevenția bolilor.

În statul modern îngrijirea sănătății este integrată în sistemul de sănătate administrat și reglementat de guverne; accesul cetățenilor la sistemul de sănătate, și deci la îngrijirea sănătății, variază de la o țară la alta.

În funcție de fiecare etapă istorică și de factori politici și economici, îngrijirea sănătății poate fi centrată mai mult pe diagnosticul și tratamentul bolilor, sau pe prevenția lor. În lumea dezvoltată, momentan, sistemele de sănătate furnizează o îngrijire centrată pe diagnostic și tratament, această caracteristică fiind însă moștenită, filozofia care a stat la baza sistemelor apărând pe la începutul secolului trecut, când factorii care afectau cu preponderență sănătatea erau de natură acută și infecțioasă, afectând o populație tânără dintr-un grup uman cu speranță de viață mai redusă. Există deci momentan o nepotrivire între mijloacele de îngrijire oferite de sistemele de sănătate actuale, bazate pe tehnologii avansate și costisitoare de diagnostic și tratament, și problemele la care trebuie să facă față populația azi, îmbătrânită și afectată fiind de complexe maladii cronice. Această nepotrivire se traduce în primul rând prin creșterea accelerată a costurilor sistemelor de sănătate în țările dezvoltate, unde resursele sunt în majoritate concentrate pe căutarea a câte unui “glonț magic” pentru fiecare maladie sau simptom.

La Calafat sanatatea este reprezentata in special de catre Spitalul Municipal Calafat . In special in mandatul fostulor primari spitalul municipal a beneficiat de fonduri impoatante iar calitatile serviciilor medicale au crescut constant . Spitalul are acum si speranta realizarii a doua proiecte importante pe POR realizate in special datorita implicarii fostului city manager al orasului dl . Dan Virtopeanu . Aceste proiecte daca se vor realiza vor fi finalizate probabil in 2022 – 2023 . Investitiile trebuie insa sa continue iar Consiliul Local trebuie sa continue sa sprijine imbunatatirea actului medical in ciuda problemelor bugetare locale generate o viziune mult prea distopica care asemenea oricarei asemenea viziuni si-a devorat atat scopul cat si initiatorii.

Atat fostul manager cat si actualul s-au implicat activ in dezvoltarea spitalului si au reusit sa faca din acesta o unitate moderna in antiteza cu multe dintre realitatile cenusii ale Calafatului .

Bugetul din anii viitori trebuie sa aiba alaturi de invatamant ca prioritate – sanatatea ! Consiliul Local trebuie sa isi asume un program de dezvoltare multianual care sa stabileasca un procent din buget pentru sanatate si invatamant .

Facebook Comments