In timp ce la Podari se construiesc doua fabrici imense , Calafatul nu atrage nici o investitie !

0
774

Doua mari fabrici se construiesc la Podari , care vor crea numeroase locuri de munca si vor aduce resurse bugetare importante comunitatii locale .

Clariant construiește în prezent o nouă fabrică la scară comercială pentru producția de etanol celulozic din reziduuri agricole, pe baza tehnologiei sunliquid®, în România. Fabrica va avea o capacitate anuală de 50.000 de tone de etanol celulozic și va fi amplasată în Podari, în apropiere de Craiova, în partea de sud-vest a României.

Etanolul celulozic de tehnologie sunliquid® Etanolul celulozic de tehnologie sunliquid® este un biocombustibil avansat, realmente sustenabil și neutru din punct de vedere al carbonului, care poate fi utilizat imediat pe infrastructura existentă a vehiculelor. Acesta este produs din reziduuri agricole, așa cum sunt paiele de grâu, care sunt procurate de la fermierii locali.

Facilitatea, care este prima de acest tip, va crea locuri de muncă ”verzi”, oportunități de afaceri și va aduce o creștere economică într-o zonă rurală. Prin fabrica sa reprezentativă, Clariant intenționează să demonstreze că producția la nivel comercial a etanolului celulozic pe baza tehnologiei sunliquid® este fezabilă din punct de vedere tehnic, viabilă din punct de vedere economic și competitivă.

Odată cu construirea noii fabrici, în regiune se va constitui un lanț valoric nou bazat pe resurse bio, datorită folosirii reziduurilor agricole. Aceasta va oferi un exemplu tangibil al unei abordări de succes în economia circulară. În același timp, această fabrică pune bazele implementării la scară largă a producției de biocombustibili avansați în Europa și construiește fundația unei alimentări mai sustenabile cu energie în sectorul de transport din Europa.

Clariant investește peste 100 de milioane de Euro în prima sa fabrică sunliquid®. Proiectul primește o finanțare de peste 40 de milioane de Euro de la Uniunea Europeană. În acest cadru, proiectul UE SUNLIQUID finanțează sarcini care se concentrează pe fazele de proiectare, planificare și execuție, în vederea construirii unei fabrici de producție sunliquid®, prima de acest tip. Acestea includ activități de evaluare a disponibilului de materii prime și de procurare a acestora, precum și dezvoltarea logisticii unui lanț de aprovizionare eficient pentru materia primă lignocelulozică. Proiectul UE LIGNOFLAG finanțează activități care se concentrează pe construirea și exploatarea fabricii de producție, inclusiv optimizarea conversiei în etanol celulozic, folosirea produselor secundare pentru producerea de energie și fertilizarea solului, precum și organizarea distribuției (co) produselor finale.

Microcomputer Service, companie deţinută ma­joritar de antreprenorul român Constantin Mândru­leanu, care se ocupă cu comerţul echipamentelor de producere şi livrare a oxigenului medicinal către spitale, precum şi concentratoare de oxigen, aparate de aerosoli ori monitoare portabile pentru pacienţi, construieşte o fabrică de oxigen lichid în localitatea Podari din judeţul Dolj, conform memoriului de prezentare a proiectului depus pe site-ul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Dolj pentru emiterea acordului de mediu.

Reprezentanţii companiei nu au răspuns la solicitarea ZF până la închiderea ediţiei. Suprafaţa disponibilă pentru construcţie este de circa 4.000 mp, potrivit datelor publice. Instalaţia din fabrică va fi operată în diferite setări, prima variantă de producţie fiind de oxigen lichid – 100 litri/oră, iar cea de-a doua de azot lichid – 100 litri/oră, conform datelor publice.

„Se estimează că după obţinerea avizelor necesare şi a autorizaţiei de construire, montarea şi instalarea fabricii de oxigen lichid se vor derula în 12 luni.“ Astfel, fabrica ar intra în funcţiune abia în 2022.

Oxigenul din fabrică va fi îmbuteliat. Buteliile pentru oxigen medical sunt de mai multe dimensiuni, de 2 litri, 5 litri, 10 litri, 16 litri, 20 litri, 24 litri, 40 litri sau 50 litri, potrivit datelor din piaţa medicală.

Aflata in vecinatatea Craiovei , Podariul nu se confrunta cu un deficit al locurilor de munca asa cum se intampla la Calafat . Cu toate acestea nu reusim sa atragem investitii importante in ciuda unor avantaje clare de care dispune orasul nostru si asupra carora vom reveni .