Ghidici , Ciupercenii Noi sau Motatei atrag mai multi investitori decat Calafatul . La Calafat schimbam pavele

Ghidici , Ciupercenii Noi sau Motatei atrag mai multi investitori decat Calafatul . La Calafat  schimbam pavele

Daca Bailestiul care era considerat ruda mai saraca , pe care o trimiti la bucatarie cand vin oaspetii , a Calafatului , ne-a depasit confortabil in ultimii ani orientandu-se catre fonduri europene , iata ca incep sa ne depasesca si satele . La Ghidici si Cetate se vor realiza fabrici de conservere , gemuri si sucuri , la Desa si Motatei depozite frigorifice , la Ciupercenii Vechi s-a dezvoltat o adevarata industrie a pietrelor funerare si un abator pe fonduri europene sau o ultramoderna firma de transport marfa . La Ghidici si Ciupercenii Noi , primarii au accesat fonduri prin care au finantat deschiderea de firme private cu fonduri europene . La Motatei este asteptata si o megainvestitie in energie verde pe terenuri private .

In tot acest timp la Calafat suntem procupati de pavele si bancute iar toate eforturile in atragerea fondurilor se axeaza pe construirea unui stadion si a unei sali de sport . Nu reusim sa intelegem prioritatile . Este un moment unic pe care alti primari nu au avut sansa sa il fructifice . Exista un exod masiv al companiilor din marile orase in cautarea unor locatii in care sa gaseasca forta de munca . Exista companii care vor sa mute active si investitii de mii de miliarde din Rusia si Ucraina , in special catre tarile din Europa de Est .

Ratam din pacate niste oportunitati pe care le vom regasi poate peste cateva decenii pentru ca in urmatorii ani , epuizate de crizele energetice si a fluxurilor de distributie , companiile nu vor mai fi dispuse sa se dezvolte in ritmul de acum , dupa cum considera toti analistii economici . Avem oportunitati , avem argumente insa avem cu totul alte prioritati . Administratia locala pare blocata intr-o gandire pur electorala , insa este o gandire electorala care nici macar nu mai corespunde realitatii de astazi ci o gandire blocata in anii 2010-2011 momente care probabil l-au impresionat pe actualul primar care debuta in cariera de vice in acei ani . Daca nu cred , pot sa faca un exercitiu simplu si sa iasa din globul de cristal creat de pupincuristi si de conturile false de pe facebook si sa realizeze un sondaj cu adevarat independent unde o sa aiba surprize uriase deoarece la jumatatea mandatului sunt sub gradul de incredere pe care il avea fostul primar la final .

Probabil ca din tot articolul , singurul lucru care ii va deranja va fi fraza de la final . Pentru ca este mai important pentru ei ca nu stau bine in optiunile calafetenilor decat ca orasul dispare din punct de vedere economic .