Doua femei din Calafat trimise in judecata pentru ca au mintit medicii de la spitalul din localitate

0
2514

Compartimentul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, prin purtătorul de cuvânt, aduce la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Prin rechizitoriul nr. 340/P/2020, din data de 22 aprilie 2020al Parchetului de pe lângă Judecătoria Calafat, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de liberate, a inculpatei S.A. pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, prev. de art. 326 alin. 2 Cod penal, modificat prin OUG. nr. 28/2020.

În fapt s-a reţinut că inculpata S.A. locuia pe raza Mun. Calafat, împreună cu fiii săi S.I.L., S.P.A. şi nurorile sale R. A. şi D. B. M., faţă de care se luase măsura  de siguranţă a izolării la domiciliu pe perioada 16 – 30.03.2020, ca urmare a faptului că aceştia veniseră pe teritoriul României din zone cu transmitere comunitară extinsă a SARS-CoV-2, iar cu ocazia evaluării lor în punctul de trecere a frontierei, respectiv Vama Nădlac, pe unde au pătruns pe teritoriul României, se stabilise de către autorităţile sanitare că faţă de aceştia se impunea instituirea măsurii de izolare la domiciliu întrucât prezentau grad de risc cu infecţie SARS-CoV-2.

În ziua de 22.03.2020, inculpata S.A. s-a prezentat împreună cu nepotul său S.V.L. la Spitalul Municipal Calafat, pentru a-i fi acordate îngrijiri medicale, ocazie cu care, la punctul triaj, a ascuns personalului medical faptul că în ultimele 14 zile a intrat în contact cu pacienţi cu suspiciune de infecţie COVID 19, declarând aspecte necorespunzătoare adevărului la întrebările standard din chestionarul pentru evaluarea riscului de îmbolnăvire.

Prin rechizitoriul nr. 356/P/2020, din data de 22 aprilie 2020, al Parchetului de pe lângă Judecătoria Calafat, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de liberate, a inculpatei B.I.R. pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, prev. de art. 326 alin. 2 Cod penal, modificat prin OUG. nr. 28/2020.

În fapt s-a reţinut că, în data de 21.03.2020, inculpata B.I.R. s-a întors din Regatul Marii Britanii, intrând pe teritoriul României prin Punctul de Trecere al Frontierei Nădlac 2, context în care faţă de aceasta s-a luat măsura izolării la domiciliu în perioada 21.03 – 04.04.2020, deoarece venise dintr-o zonă în care se instituise cod galben.

Deşi nu avea voie să părăsească domiciliul, în ziua de 30.03.2020, inculpata B.I.R. s-a deplasat la centrul de primiri urgenţe, din cadrul Spitalului Municipal Calafat, împreună cu minorul B.C.A., care acuza o stare de sănătate alterată, acesta prezentând febră la momentul evaluării sale medicale.

Cu ocazia prezentării sale la centrul de primiri urgenţe, punctul de triaj, inculpatei B.I.R. i-au fost adresate întrebările standard din chestionarul pentru evaluarea riscului de îmbolnăvire, împrejurare în care aceasta a declarat, în mod necorespunzător adevărului, faptul că nu a călătorit în ultimele 14 zile în ţări sau zone cu transmitere comunitară extinsă a COVID 19, că nu a intrat în contact cu pacienţi diagnosticaţi cu COVID 19 sau cu suspiciune de infecţie COVID 19, deşi  faţă de aceasta se instituise măsura de siguranţă a izolării la domiciliu, tocmai pentru că exista un risc ca aceasta să fie purtător de coronavirus asimptomatic şi venise pe teritoriul României dintr-un spaţiu internaţional unde era instituit cod galben.