Doi calafeteni urmariti de autoritatile franceze pentru ca au obtinut ajutoare in mod ilegal

Doi calafeteni urmariti de autoritatile franceze pentru ca au obtinut ajutoare in mod ilegal

Doi români din Calafat (județul Dolj) sunt căutați de autoritățile franceze fiind acuzați că au obținut ajutoare sociale în mod ilegal folosindu-se de documente false. Tribunalul judiciar din Vannes (nordul Franței) a transmis Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinți ordinul european de anchetă prin care s-au solicitat informații referitoare la conturi bancare, tranzacțiile efectuate cât și date despre societatea administrată de românii căutați.

Ordin european de anchetă în cazul a doi români acuzați de înșelăciune

În legislaţia română, încadrarea juridică indicată în ordinul european de anchetă, emis de Parchetul Procurorului Republicii de pe lângă Tribunalul judiciar din Vannes are ca şi corespondent infracțiunile de înșelăciune și spălare de bani.

Anchetatorii francezi acuză că în perioada mai 2018 – noiembrie 2020, românii au primit venitul de solidaritate activă, denumit RSA, un ajutor social francez care acordă lunar un venit minim unei persoane cu resurse puține sau deloc.

Autoritățile franceze susțin că acuzații au primit acest ajutor în mod continuu, din 2018 până la finalul anului 2020, deși aceștia au stat în mare parte în România, situație în care nu ar fi trebuit să beneficieze de RSA în aceste perioade. Cuantumul total al prejudiciului fiind în sumă de 11.132,97 euro.