Cum și unde votăm? Totul despre votul de mâine!

Cum și unde votăm? Totul despre votul de mâine!
Fiecare alegător va primi pe 9 iunie, în ziua votului pentru alegerile locale și europarlamentare, câte cinci buletine de vot, o ştampilă.
Votul la locale și europarlamentare va începe pe 9 iunie la ora 7.00 și se va încheia la ora 22.00. Președinții secțiilor de votare pot decide închiderea urnelor la ora 23:59, în mod excepțional, dacă este necesar, adică dacă la ora 22.00 mai sunt oameni care încă nu au votat, dar se află în interiorul secţiei sau în preajmă şi stau la coadă.
Românii sunt chemați la urne la alegerile locale pentru a-și alege primarii și consiliile locale, adică pe cei care vor lua decizii cu privire la aspecte care ne afectează direct, precum bugetul local, serviciile publice locale și dezvoltarea urbană și rurală.
La alegerile europarlamentare se votează reprezentanții în Parlamentul European, adică euro deputații care au un rol important în luarea deciziilor care afectează viața cetățenilor din Uniunea Europeană.
La secția de votare, alegătorii trebuie să aibă un act de identitate valabil asupra lor. Ajunși la secția de votare, oamenii vor prezenta buletinul operatorului de calculator, care îl va scana. După aceea, se merge către membrii biroului electoral, care caută pe lista electorală și alegătorul dă o semnătură. Abia apoi primește buletinul de vot.
România va avea 33 de reprezentanți în Parlamentul European. 542 de români s-au înscris pe listele candidaților la alegerile europarlamentare 2024.