Cum este afectat Calafatul si localitațile invecinate de inchiderea piețelor

0
1899

Primul efect care este in permanenta discutat este ca populatia , in special a zonelor urbane , nu vor mai avea acces la produse proaspete sau autohtone . Este adevarat ca si in piete gasim produse de import sau intermediari dar este singurul loc unde mai gasim fructe , legume , produse lactate , carne , miere din gospodariile taranesti . Intreruperea pentru o perioada mai lunga a desfacerii acestor produse poate duce in anumite cazuri la stoparea producerii lor . Asta inseamna familii cu venituri reduse care cheltuiesc mai putin in Calafat si care vor plati taxe si impozite cu intarziere

Chiar daca am vazut ca primaria a realizat o piata volanta ( initiativa laudabila ) este greu de crezut ca oamenii vor rezista acolo si pe timpul iernii sau ca temperaturile negative nu vor afecta calitatea produselor . Unul din aspectele mai putin vazute este faptul ca piata aduce venituri la bugetul local undeva la aproximativ 5 miliarde lei vechi . Chiar daca aceste incasari reprezinta un capitol special ale carui venituri nu pot fi transferate , din acesti bani se realizeaza modernizarile pietei agroalimentare iar sumele acumulate in ultimii ani permit realizarea pietei agroindutriale .

Nu trebuie neglijat insa un aspect care probail este mai important decat toate din punctul de vedere al economiei locale . Banii cheltuiti de calafeteni in piata raman in cea mai mare parte in economia locala pe cand sumele cheltuite la supermarketuri se reintorc doar intr-un mic procent care acopera salariile angajatilor si chiria . De asemenea in supermarketuri nu vom gasi cu siguranta produse locale . Pierderile finaciare pentru comunitatea locala sunt cu siguranta mai consistente decat am crede la prima vedere . Castigurile multinationalelor vor fi insa insemnate insa pentru economia locala si asa aproape inexistenta va fi un nou flux financiar ,  generator de cash flow ,pierdut .