Centrul de carantină din Calafat, focar de infecție? Baie la comun și contact cu necunoscuți

0
1693

Centrele de carantină instituite de autorități, care ar trebui să ajute la controlul răspândirii COVID-19 în rândul comunității, sunt un adevărat butoi cu pulbere. 

Mai mulți oameni se plâng, de la instituirea măsurilor de carantină, de condițiile pe care trebuie să le suporte în centrele unde sunt nevoiți să petreacă 14 zile. Mizeria cruntă și mâncarea proastă sunt unele dintre probleme. Dar cele mai mari sunt legate de expunerea persoanelor din carantină la riscuri mari de a lua COVID-19, chiar dacă ele nu sunt infectate în momentul intrării în carantină.

Multe dintre centre au baie comună, astfel încât toți cei aflați în carantină intră indirect în contact cu alții. În plus, oamenii stau în camere, de multe ori, cu necunoscuți. Dacă persoana cu care petrec cele 14 zile se dovedește a fi infectată, și ei ar putea ajunge să ia boala. Și, mai rău, să o transmită apoi în comunitate.

Dacă vrei să stai singur în cameră trebuie să plătești celălalt loc

Fiica unui bărbat care a fost dus la centrul de carantină din Calafat spune că tatăl său a fost cazat într-o cameră de două persoane, obligat să împartă spațiul cu un necunoscut.
„I s-a spus că, dacă vrea să stea singur în cameră, trebuie să plătească locul celălalt. Deci să nu accepți să stai cu necunoscut în cameră înseamnă să plătești peste 3.000 de lei. Tata a intrat în cameră și a încuiat în urma lui. A spus că nu va permite, efectiv, să bage pe altcineva în cameră!“, povestește femeia.

„Tata a zis că intră sănătos acolo și va pleca bolnav“

Bărbatul a sunat în repetate rânduri la DSP și la poliție pentru a sesiza că nu se respectă condițiile de carantină. „Tata a zis că a intrat acolo sănătos și va pleca bolnav. Și să fi vrut, nu putea să stea doar în cameră și să evite contactul cu ceilalți carantinați. Pentru mâncare trebuia să coboare la recepție să o ia, iar asistenta, de asemenea, nu urca la camere. Toată lumea cobora. Asta ca să nu mai vorbim de alte centre cu camere de mai multe persoane și baia la comun pe etaj“, mai spune femeia.

Jandarmii nu intrau în curte 

Femeia a povestit pentru GdS că în centrul de carantină erau foarte multe persoane care se credeau în tabără, jucau fotbal, nu respectau condițiile. Paza consta în unul sau doi jandarmi la intrarea în incintă:
„Ei nu intrau în curte“.Bărbatul a încercat să aibă mai multe discuții cu personalul de la recepție. A solicitat inclusiv informații cu privire la data la care s-a făcut dezinfecție și ce produse s-au folosit. Răspunsul a fost: „Ce întrebări sunt astea? Cine sunteți să ne cereți asemenea informații?“, adaugă fiica sa. „Le-a spus că întreabă în calitate de carantinat în condiții improprii“, a spus femeia.În urma telefoanelor date de bărbat, DSP i-ar fi spus că va trimite medic epidemiolog să evalueze situația. DSP Dolj a mers, într-adevăr, în control după ce în spațiul public au apărut fotografii din centrul de carantină, care scoteau în evidență condițiile mizere.

DSP a dat amendă

Conform unui comunicat DSP Dolj, Primăria a fost amendată pentru neregulile de la centrul de carantină din Calafat.

„În data de 30.03.2020, în urma sesizărilor din presă, inspectori din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică al DSP Dolj au efectuat un control la un centru de carantină din judeţul Dolj. Controlul s-a desfăşurat în intervalul orar 21.00 – 00.30“.

În urma controlului efectuat, inspectorii au constatat lipsa contractului pentru deşeuri cu potenţial periculos şi colectarea necorespunzătoare în saci menajeri negri. De asemenea, nu exista contract deratizare-dezinfecţie-dezinsecţie și nici pentru spălare, dezinfecţie lenjerie.

DSP Dolj a confirmat că există camere şi grupuri sanitare neigienizate, cu defecţiuni ale instalaţiilor sanitare. În plus, persoanele carantinate nu aveau obiecte de uz personal şi intim, decât săpun şi hârtie igienică. Nu exista procedură de schimbare a lenjeriei și lipseau materiale şi substanţe de curăţenie în camere: găleţi, mop, mătură, detergent, biocid. În urma constatărilor, s-a decis relocarea persoanelor într-un alt centru din județ. Primăria din Calafat a fost amendată cu 30.000 de lei și unitatea de catering a primit avertisment  pentru neinscripţionarea orei pe recipientele destinate probelor alimentare. gds.ro