Asa cum ziarul nostru a sustinut proiectul pentru spital a fost aprobat in consiliul local . Problemele insa abia acum incep si vor trebui rezolvate tot de catre acest consiliu local .

Prima data trebuie asteptat si vazut daca proiectul este decalarat eligibil . Daca acest lucru se intampla administratia locala va avea de anul viitor de plata in timp de trei ani aproximativ 5 miliarde lei vechi pe an care reprezinta cheltuielile neeligibile . Mai exista alte aproape 5 miliarde care inseamna cota de cofinantare la care se vor adauga cheltuieli conexe care din istoricul acestor proiecte ar fi de minimum 5-6% care inseamna peste 10 miliarde lei vechi . Toate acestea trebuie suportate din bugetul local in urmatorii 3-4 ani . Trebuie amintit ca proiectul va fi finalizat in 2021 dar ca aceste cheltuieli trebuie facute conform graficului iar in privinta cheltuielilor conexe conform proiectului tehnic care va fi realizat anul viitor daca proiectul va fi declarat eligibil .

Mai exista dincolo de astea problema finantarii partilor subsecvente ale lucrarii care trebuie platite din bugetul local pana la rambursarea acestora . Chiar daca se indreapta catre fondul de garantare , consiliul local trebuie sa respecte prevederile legale si sa obtina acordul Ministerului Finantelor pentru un credit de aproximativ 75 miliarde lei vechi . Peste toate acestea mai exista si alte cofinantari si contributii in anii care urmeaza ia consiliul local trebuie sa isi construiasca un buget pe o dinamica de crestere a cheltuielilor cu 7-8% pe diverse bunuri si servicii ca urmare a ratei inflatiei . Din pacate anul acesta trebuisa sa fie un an al acumularilor in care sa fie restranse cheltuielile salariale pentru a impacta semnificativ anul viitor . Bugetul de anul viitor va avea insa o povara si mai mare a bugetului salarial si constrangerile anului electoral in care nimeni nu va vota mariri de taxe sau impozite iar daca TVA-ul platit si numarul de angajati a scazut la nivelul orasului asa cum pare sa se fi intamplat in ultimul an , atunci vom avea un buget mai mic si cheltuieli mai mari . Intr-un material viitor vom prezenta cateva solutii pentru bugetul de anul viitor .

Facebook Comments