Ce nu ştiai despre Sfântul Nicolae. De ce catolicii şi ortodocşii îl sărbătoresc la date diferite

0
482

Iată câteva lucruri mai puţin cunoscute despre Sfântul Nicolae, al cărui praznic se sărbătoreşte duminică, 6 decembrie. 

Patron al marinarilor şi al comerţului maritim al Răsăritului Ortodox, Sfântul Nicolae este, poate, şi cel mai popular sfânt din Biserica Răsăritului. Şi-a câştigat dragostea oamenilor simpli datorită milosteniei şi îndemnurilor lui la caritate. Pentru cei necăjiţi, Sfântul Nicolae este sprijinitorul săracilor, al bătrânilor, al fetelor lipsite de zestre, „moşul” care aduce daruri copiilor… Însă personalitatea sa depăşeşte cu mult fizionomia cu care l-a consacrat pietatea obştească. Pentru a înţelege lucrul acesta, trebuie să ne aplecăm mai atent asupra biografiei sale.

Sfântul Ierarh Nicolae a trăit la cumpăna veacurilor III şi IV din primul mileniu creştin, într-o epocă de crude persecuţii anticreştine (perioada împăraţilor Diocleţian şi Maximilian), care se încheie cu Edictul de la Mediolanum din 313, când împăratul Constantin cel Mare dă drept de cetate religiei lui Hristos. În epoca amintită, viitorul sfânt a fost un mărturisitor, întemniţat şi torturat de conducătorii provinciei Lichia din Asia Mică, eliberat din închisoare în anul suirii pe tron a împăratului Constantin. Devenit ulterior episcop al oraşului în a cărui puşcărie stătuse, Sfântul Nicolae a luat parte la Niceea, în anul 325, la primul Sinod Ecumenic, întrunit să apere credinţa şi dogma ortodoxă de erezia lui Arie, care nega implicit divinitatea Mântuitorului Hristos şi egalitatea sa deplină cu celelalte Persoane Divine ale Sfintei Treimi. La Sinodul menţionat a venit şi episcopul Gherontie al Tomisului, prieten al Sfântului Nicolae, cu care a întreţinut şi corespondenţă.

Tradiţia ne vorbeşte despre o pereche de palme zdravene aplicate de blândul şi milostivul episcop al Mira Lichiei pe figura ereticului Arie. Referindu-se la acest episod, părintele Arsenie Papacioc pomenea de „Sfânta palmă a Sfântului Nicolae”.

În anul 1087, trei negustori au luat moaştele Sfântului Nicolae, aflate în Mira Lichiei, şi le-au dus în Italia, la Bari, ferindu-le în felul acesta de păgânii care începuseră să ocupe Asia Mică. Aşa se face că Sfântul Nicolae este trecut şi în calendarul catolic, cu zi de prăznuire la 9 mai, în Sinaxarul Ortodox fiind sărbătorit pe 6 decembrie, dar şi pe 9 mai.

Unul din efectele întâlnirii de la Havana, din februarie 2016, dintre Patriarhul Chiril al Rusiei şi Papa Francisc I a fost aducerea la Moscova, vreme de o vară întreagă, a moaştelor Sfântului Nicolae aflate la Bari. Un număr impresionant de oameni s-au bucurat în răstimpul pomenit să se prosterneze la moaştele Sfântului atât de iubit de credincioşii ortodocşi. Aducerea temporară a moaştelor Sfântului Nicolae la Moscova a constituit una din marile izbânzi ale Patriarhului Moscovei şi al întregii Rusii.